Svet
4 ogledov

Lažji nakup vstopnic

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V prihodnjih letih bo na trg vstopila nova generacija evropskih sistemov načrtovanja potovanj in izdajanja vozovnic v železniškem prometu. Potovanje bo tako postalo prijetnejše.

Potovanje z vlakom je marsikomu prijaznejše od potovanja z letalom. Postalo pa bo še udobnejše in lažje. Evropska komisija je namreč sprejela novo uredbo, ki bo olajšala vseevropsko načrtovanje potovanj z vlakom in izdajanje vozovnic zanje.
Nova uredba bo tako omogočala standardizacijo podatkov o potnikih v železniškem prometu glede cen in voznih redov.

Cilj je, da ključni podatki o rezervacijah in izdaji vozovnic  postanejo interoperabilni ter da se bodo lahko izmenjevali med železniškimi podjetji po vsej Evropski uniji in tudi med prodajalci vozovnic.

"V prihodnosti želimo potnikom omogočiti lažji nakup vozovnic, iz Barcelone do Bruslja ali od Berlina do Bratislave,"  je za BBC povedal evropski komisar za promet Siim Kallas.

Nov sistem načrtovanja potovanj in izdajanja vstopnic
Leta 2012 bo Evropska komisija pripravila dopolnilni pravni ukrep, na podlagi katerega bodo morali prevozniki v železniškem prometu uskladiti svoje sisteme informacijskih tehnologij in postopke, tako da si bodo lahko standardizirane podatke izmenjevali tudi v praksi. Ti ukrepi pripravljajo tehnično podlago za to, da bo lahko v prihodnjih letih na trg vstopila nova generacija evropskih sistemov načrtovanja potovanj in izdajanja vozovnic v železniškem prometu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.