Svet
11 ogledov

Lažna fotografija mrtvega bin Ladna

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Fotografija mrtvega Osame bin Ladna, ki je zaokrožila po svetovnih spletnih medijih, je ponaredek. Stara je najmanj dve leti.

Kmalu za tem, ko je ameriški predsednik Barack Obama sporočil, da so ubili najbolj iskanega terorista Osamo bin Ladna in ga pokopali v morju, so se na spletu že pojavila ugibanja, da je fotografija mrtvega terorista, ki se je pojavila v medijih, ponaredek.

"Nova potegavščina iz Washingtona?" se mnogi sprašujejo na spletu. "Deset let so Američani potrebovali, da so našli tega moža, zdaj pa ga, namesto da bi njegovo truplo razkazovali prek medijev, pokopljejo v morju," je skeptičen eden od bralcev BBC-ja iz Londona. "Verjetno? Mislim, da ne. Vsak, ki je pri zdravi pameti, bi moral v to podvomiti."

Fotografijo mrtvega bin Ladna so objavili številni mediji, vendar njene avtentičnosti niso potrdili niti pakistanski niti ameriški predstavniki. Da je slika ponaredek, naj bi za ameriško medijsko hišo CNN potrdil celo neimenovani predstavnik ameriških oblasti. Britanski Guardian piše, da je fotografija, ki so jo objavili svetovni mediji, stara že dve leti.

"Krvava fotografija moškega s podplutima napol odprtima očesa na internetu kroži že zadnji dve leti," piše Guardian. "Na prvi strani spletnih strani so jo uporabili pri Mailu, Timesu, Telegraphu, Sunu in Mirrorju in jo previdno umaknili, ko se je na Twitterju izkazalo, da gre za ponaredek."

Fotografijo naj bi domnevno prvič objavil bližnjevzhodni spletni časopis themedialinie.org 29. aprila 2009, s svarilom urednika, da je "nemogoče preveriti, ali je fotografija avtentična ali ne".

Od tedaj naprej se je kot pristna pojavljala na številnih zarotniških forumih, na katerih so pisci zatrjevali, da je mož, odgovoren za teroristične napade 11. septembra, mrtev.

Slika temelji na originalni fotografiji bin Ladna, ki jo je Reuters posnel leta 1998.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.