Svet
26 ogledov

Lažni preplah za cunami, potres brez žrtev

Tokratni potres ni bil tako močan, kot tale, ki ga je zaznal seizmograf na sliki EPA
Indonezija je izdala, a tudi že preklicala opozorilo pred cunamijem, ki bi lahko sledil močnemu potresu z magnitudo 7,3. Slednji je stresel sever otoka Sumatra. Gre za isto območje kot pri potresu leta 2004, po katerem je uničujoči cunami terjal 200 tisoč življenj.

Potres je imel središče 420 kilometrov severozahodno od pokrajine Aceh, so sporočili iz ameriškega geološkega urada. Indonezijske oblasti pa so izdale opozorilo pred cunamijem, kakršnega bi sicer izdale ob vsakem potresu podobne moči. Opozorilo so že preklicali.

Prebivalci v pokrajini Aceh pa so v paniki zapustili stavbe, predvsem po sporočilih, ki so zaokrožila v javnosti. Indonezijske oblasti so medtem ugotovile, da ni bil opažen noben večji val, še manj cunami. Za zdaj tudi ni poročil o morebitni večji škodi ali žrtvah.

Ameriški center kmalu ugotovil, da je cunami malo verjeten

Tihomorsko opozorilno središče za primer cunamijev je v zvezi z današnjim potresom sicer že kmalu izdalo mnenje, da obstaja majhna možnost za nastanek uničujočega cunamija, upoštevajoč zgodovinske podatke o potresih in cunamijih s tega območja. Kljub temu pa so opozorili na sicer majhno možnost lokalnega cunamija, ki bi lahko ogrozil območja v radiju okrog sto kilometrov od središča potresa.

Leta 2004 je potres, ki je prav tako stresel Sumatro, povzročil cunami, ki je terjal življenja 200 tisoč ljudi. Tokrat sicer tudi obstajajo pričevanja, da naj bi videli upad gladine morja, kakršnega so zaznali pred pojavom rušilnega cunamija leta 2004.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.