Svet
10 ogledov

Le en klik do otroške sobe

Moški se je vtihotapil v spletno kamero in opazoval, kaj delajo deklata v proste Žurnal24 main
Nemško javnost je šokiralo razkritje 44-letnega moškega, ki je vdrl v spletne kamere srednješolk in jih spremljal na vsakem koraku. Grozi mu najmanj tri leta zaporne kazni.

Moški iz nemškega okrožja Rhineland je vdrl v program za izmenjavo sporočil, videoposnetkov in fotografij ICQ, pridobil geslo srednje šole in brskal po kontaktih deklet in fantov.

"Žrtve so bile stare med 15 in 19 let. Koliko oseb je spremljal, še nismo mogli ugotoviti. Dosedaj smo ugotovili, da je spremljal okoli dvajset deklet," je dejal tožilec Robert Deller. "Mislim, da bo število njegovih žrtev preseglo 150."

Spletni vsiljivec se je tako predstavljal kot sošolec in dekletom poslal fotografijo, pod katero se je skrival trojanski konj.

Takoj ko je najstnica to potrdila, je imel popoln dostop do njenega računalnika in nadzora nad spletno kamero. S pomočjo slednje je spremljal, kaj dela srednješolka v svojem prostem času v svoji spalnici.

Moškemu so uspeli stopiti na prste šele po obisku spletnega strokovnjaka na tamkajšnji srednji šoli. Dijakinje so mu namreč zaupale, da je njihova spletna kamera delala, kljub temu da so jo ugasnile.

Po temeljitem pregledu računalnikov so računalniški strokovnjaki odkrili, da je v računalniku nameščen vohunski program. Po kriminalistični preiskavi pa so odkrili tudi vsiljivca.

"V računalniku moškega smo odkrili večje število fotografij," je dejal Deller. Policija ga je nato ovadila in sedaj mu grozi najmanj tri leta zaporne kazni.

"Primer dokazuje, kako lahko zelo hitro pride do zlorab spletnih kamer in ostale računalniške opreme. Gre za nevarnost, ki jo zelo podcenjujemo. Kdor želi biti popolnoma prepričan, da mu nihče ne gleda v spalnico, mora spletno kamero popolnoma izključiti iz računalnika," pa je ob dogodku, ki je pretresla nemško javnost, dejal Peter Schaar iz Urada za varovanje osebnih podatkov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.