Svet
3 ogledov

Le Pen: Nacistična taborišča 'detajl' zgodovine

Le Pen je znan po svojih spornih izjavah, na podlagi katerih je bil že večkrat o Žurnal24 main
Vodja francoske skrajne desnice Jean-Marie Le Pen je z izjavo, da so nacistična koncentracijska taborišča "detajl" druge svetovne vojne, razburil člane Evropskega parlamenta.
Jean-Marie Le Pen tokrat ni prvič povzročil razburjenja s svojimi izjavami. Leta 1988 je tako izjavil, da so bile plinske celice v taboriščih le detajl v zgodovini. Francosko združenje za boj proti rasizmu in protisemitizmu je Evropski parlament  že pozvalo, naj temu evropskemu poslancu odvzame imuniteto, ter se zavzelo za uvedbo sankcij proti njemu.

 
 

Skrbi me dejstvo, da bi človek, ki zanika holokavst, julija vodil prvo sejo novega sklica Evropskega parlamenta.

Martin Schulz

 
Ne želijo, da vodi prvo sejo
Le Pen je s svojo izjavo dvignil prah le dan za tem, ko sta vodji političnih skupin socialistov (PES) Martin Schulz in Zelenih Daniel Cohn Bendit predlagala spremembo zakonodaje, s katero bi preprečili, da bi Francoz po junijskih evropskih volitvah kot najstarejši poslanec vodil prvo sejo novega Evropskega parlamenta. Poslanci so njegovo izjavo izžvižgali. "Želeli bi, da bi zasedanje vodil najmlajši poslanec, ne zaradi Le Pena, temveč zato, ker je to znamenje prihodnosti," je pojasnil Cohn Bendit. Priznal je, da ne bo preprosto, saj bi morali to podpreti predsedniki vseh političnih skupin v Evropskem parlamentu.

Le Pen bo junija dopolnil 81. let. Evropski poslanec je vse od leta 1984, letos pa namerava znova kandidirati kot vodja liste skrajno desne francoske stranke Nacionalna fronta (FN). Če bo izvoljen, bo najstarejši poslanec naslednjega sklica parlamenta. Predsednika Evropskega parlamenta bodo izbrali kasneje.

Z najstarejšimi težave že prej
Težave z najstarejšim poslancem so imeli že julija 1989. Takrat je bil najstarejši poslanec francoski režiser Claude Autant-Lara, ki je pred parlamentom imel govor, ki pa je bil v znamenje protesta pretežno prazen. Evropski parlament je kasneje spremenil pravila, tako da najstarejši poslanec zgolj vodi prvo zasedanje, a nima govora.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.