Svet
16 ogledov

Le Pen: s Karadžićem se je srečal, ko je bil še na begu

Le Pen je znan po svojih spornih izjavah, na podlagi katerih je bil že večkrat o Žurnal24 main
Nekdanji predsednik francoske skrajno desne stranke Nacionalna fronta Jean-Marie Le Pen je danes potrdil, da se je srečal z nekdanjim političnim voditeljem bosanskih Srbov Radovanom Karadžićem, ko je bil ta še na begu.

Karadžića, ki mu zaradi vojnih zločinov sodijo na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, si je Jean-Marie Le Pen želel spoznati, da bi si o njem, kot je dejal, ustvaril lastno mnenje.

Ugibanja o tem, ali se je Le Pen srečal s Karadžićem, ko se je ta poskušal izogniti aretaciji, so se začela po izidu knjige Misija Le Pen, v kateri je omenjeno njuno srečanje. Knjigo je napisal nekdanji Le Penov varnostnik Thierry Legier.

"Preganjanje ljudi, ki jih javno mnenje označi za vojne zločince, ni moja naloga," je v pogovoru za francosko televizijo i-Tele dejal Le Pen. "Ko nekam potujem, se poskušam informirati, informacije pa poskušam pridobivati iz čim bolj neposrednih virov. Srečanje s Karadžićem je bilo pravzaprav izobraževalne narave," je pojasnil Le Pen.

Le Pen sicer ni razkril, kdaj se je spoznal s haaškim obtožencem. Zatrdil pa je, da se je srečal tudi "s tedanjo predsednico bosanskih Srbov" Biljano Plavšić. Plavšićeva, ki je bila za vojne zločine že obsojena in so jo leta 2009 predčasno izpustili iz zapora, je Republiki Srbski predsedovala med letoma 1996 in 1998, ko je haaško sodišče na podlagi obtožnice že izdalo nalog za aretacijo za Karadžića.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.