Svet
8 ogledov

Lech bo dobil uradnega naslednika

Najverjetneje bo tudi tokrat več glasov pobral predsednik poljskega parlamenta B Žurnal24 main
Na Poljskem so se odprla volišča, na katerih bo do 20. ure več kot 30 milijonov Poljakov oddalo svoj glas za enega od dveh kandidatov, Bronislawa Komorowskega ali Jaroslawa Kaczynskega.

Za drugi kroge volitev je po poročanju tujih tiskovnih agencij mogoče napovedati le to, da bo izid tesen in da bo štel vsak glas. Ali bo kot zmagovalec izšel Komorowski ali Kaczynski, pa glede na izenačenost kandidatov v zadnjih javnomnenjskih raziskavah ni mogoče reči.

Tekma bo tesna do konca

Predsednik spodnjega doma poljskega parlamenta in v zadnjih mesecih v.d. predsednika države Komorowski je skozi vso predvolilno tekmo do zadnjih dni veljal za očitnega favorita. V prvem krogu volitev pred dvema tednoma je sicer prejel 41,5, Kaczynski pa 36,4 odstotka glasov, čeprav so javnomnenjske raziskave napovedovale večjo prednost prvega.

A predvsem po zaslugi zadnjega televizijskega soočenja, iz katerega je izšel kot zmagovalec, je Kaczynskemu tik pred zdajci uspelo dohiteti Komorowskega, tako da so nekatere ankete v petek že napovedovale popolnoma izenačen izid, druge pa le še zelo tesno zmago slednjega. Podpora Komorowskemu se je tako v zadnjih dneh gibala med 45 in 54 odstotki, podpora Kaczynskemu pa med 42 in 45 odstotki.

Zanikanje političnih preferenc
Tudi zaradi napačnih predvidevanj v prvem krogu, ko so precenili premoč Komorowskega, so bili opazovalci pred drugim krogom v napovedih previdnejši. Vzrok za netočnost javnomnenjskih raziskav naj bi bil predvsem to, da privrženci Kaczynskega očitno pogosto zanikajo svoje politične preference in jih pokažejo šele na samih voliščih.

Končni izid bi lahko tako med drugim odločila volilna udeležba, ki utegne biti nizka glede na to, da so se na Poljskem pred tednom dni začele poletne počitnice. To bi bilo slabo predvsem za Komorowskega, katerega volivci, večinoma iz večjih mest, so mobilnejši in premožnejši in se v večji meri odpravijo na dopust.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.