Svet
7 ogledov

Led prebili s koalami, odnosov pa niso otoplile

Vrh G20 v Avstraliji
1/6
EPA
Vrh voditeljev držav G20 je minil v znamenju pritiskov Zahoda na ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi vmešavanja Rusije v dogajanja na vzhodu Ukrajine.

Rusiji grozi dodatna izolacija v mednarodni skupnosti, če ne bo spremenila politike do Ukrajine, je poudaril ameriški predsednik Barack Obama

Zaradi nekaterih ostrih besed, ki so bile izrečene, se je napovedovalo, da bo Vladimir Putin vrh protestno zapustil predčasno, a je ruski predsednik vendarle počakal do sprejetja sklepnih dokumentov. Iz Avstralije je sicer odpotoval nekoliko prej, kot je bilo sprva napovedano, a zatrdil, da to nima nobene zveze z dogajanjem na vrhu, pač pa da potrebuje spanec.

Putin: Rusija ni edina odgovorna za razmere v Ukrajini

Putin je medtem pohvalil konstruktivno ozračje na vrhu. "V nekaterih pogledih se razhajamo, a razprave so bile poglobljene, konstruktivne in zelo koristne," je dejal. Dodal je še, da vidi dobre možnosti za rešitev krize v Ukrajini. Je pa ruski predsednik poudaril, da bi lahko "poskusi nekaterih držav, da bi probleme reševale izključno na podlagi lastnih geopolitičnih interesov, podaljšali turbulence v globalnih zadevah." Kot je dejal, ni samo Rusija odgovorna za končanje napetosti v mednarodnih odnosih.

Pred tem so voditelji ZDA, Avstralije in Japonske v skupni izjavi pozvali Rusijo, naj se neha vmešavati v Ukrajino, britanski premier David Cameron pa je dejal, da so na vrhu poslali zelo jasno sporočilo Rusiji, da jo čakajo nove sankcije, če se ne preneha vmešavati.

Napovedali tudi boj multinacionalkam, ki se izogibanjo davkom 

Voditelji sodelujočih držav so sklenili dogovor o reformnih ukrepih, ki naj bi do leta 2018 skupini zagotovili okrepitev gospodarske rasti za 2,1 odstotka. Reformni ukrepi bodo svetovnemu gospodarstvu prispevali dva bilijona dolarjev in več milijonov delovnih mest. Voditelji, med njimi tudi predsednika ZDA in Kitajske, Barack Obama in Xi Jinping, so se poleg tega zavzeli za "odločno in učinkovito ukrepanje" proti podnebnim spremembam ter napovedali oster boj proti izogibanju davkom s strani multinacionalk.

Do konca naslednjega leta nameravajo tako sprejeti načrt proti izogibanju davkom multinacionalk, napovedali so tudi okrepitev finančnih ustanov in zaščito davkoplačevalcev pred reševanjem bank, ki so prevelike, da bi jih pustili propasti.

V zavezah k boju proti podnebnim spremembam so voditelji skupine držav, ki predstavlja kar 85 odstotkov svetovnega gospodarstva, našteli podporo zelenemu podnebnemu skladu ZN in podporo trajnostnemu razvoju, napovedali pa so tudi, da si bodo prizadevali za uspešen izid podnebnih pogajanj v Parizu prihodnje leto. Japonska je danes potrdila, da bo v zeleni podnebni sklad prispevala 1,5 milijarde dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.