Svet
5189 ogledov

Legalizirali marihuano za osebno rabo

Marihuana marš Saša Despot
Nemški parlament je danes potrdil delno legalizacijo konoplje za osebno rabo. Predvidoma od 1. aprila bodo lahko v Nemčiji polnoletni posedovali manjšo količino marihuane. Zakon mora sicer potrditi še zgornji dom parlamenta, a potrditev ni obvezna.

Legalizacijo je danes podprlo 407 poslancev, 226 jih je bilo proti, štirje so se vzdržali glasovanja. Bundesrat bo o zakonu odločal 22. marca, a potrditev ni nujna, bi pa lahko zgornji dom postopkovno še zavlekel uveljavitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zakon, ki je sprožil burno razpravo, omogoča, da bodo lahko imeli odrasli do 25 gramov konoplje za osebno uporabo. Na lastnem domu bodo dovoljene tri žive rastline konoplje in do 50 gramov konoplje za osebno uporabo. Kajenje marihuane na javnih mestih bo prepovedano v šolah, športnih objektih in v njihovi neposredni bližini.

Dovoljena naj bi bila tudi nekomercialna društva za gojenje, v katerih bo lahko do 500 članov s stalnim prebivališčem v Nemčiji kolektivno gojilo konopljo in si jo medsebojno dobavljajo za osebno uporabo - do največ 50 gramov na člana na mesec. Najpozneje v 18 mesecih po začetku veljavnosti zakona bodo med drugim opravili prvo oceno njegovega vpliva na mlade.

Zakon je med drugim podpiral zdravstveni minister Karl Lauterbach, češ da aktualne razmere niso sprejemljive zaradi vse večjega števila uporabnikov in širjenja črnega trga.

V Nemčiji je sicer javnost razdvojena glede legalizacije konoplje. Glede na anketo inštituta YouGov vsaj delno legalizacijo podpira 42 odstotkov vprašanih, malo več pa jih je proti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
 • Avatar Leon
  Leon 06:54 24.februar 2024.

  Legalizacija marihuane bi skrajšale čakalne vrste predvsem pri psihiatriji . Zakaj bi potem štrajkali dohtarji.

 • andrija 02:59 24.februar 2024.

  in kdaj se bojo zganili pri nas?

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 23:51 23.februar 2024.

  Enako bi morali narediti pri nas v isti sapi pa še legalizacija v zdravniške namena. Pa bi vse kar se že itak dogaja, imela nekaj od tega tudi državna malha,