Svet
45 ogledov

Lekov antibiotik kriv za smrt?

V lekarnah bodo ta teden na voljo informativne zloženke, zaposleni pa bodo nudil Žurnal24 main
Štirje bolniki, ki so se v Črni gori zdravili z antibiotikom lendacin, ki ga proizvaja ljubljanski Lek, so umrli. Pristojne inštitucije preiskujejo povezavo med smrtjo pacientov in antibiotiki.

Črnogorski inštitut za javno zdravje je potrdil, da so umrli štirje bolniki, ki so jih zdravili v bolnišnici v Risnu, nato pa v Kotorju in Podgorici. Zdravniki te bolnišnice so za medije povedali, da so vse umrle zdravili z antibiotikom lendacin, ki ga proizvaja in distribuira ljubljanska farmacevtska industrija Lek, vendar nihče od njih ni mogel z gotovostjo potrditi, da bi smrt nastopila prav zaradi omenjenega zdravila.

"V bolnišnici v Risnu ni nobenega škandala: pacienti, ki so se zdravili pri nas, so bili precej stari in so imeli več spremljevalnih bolezni, večina od njih je imela operirane kolke,“ je v pogovoru za Novosti povedal direktor bolnišnice Milić Jaukovič. Minister za zdravje Miodrag Radunović je dejal, da ni razloga za to, da bi zdravilo umaknili s črnogorskega trga, a črnogorska javnost je kljub temu zaskrbljena.

Preiskava v Leku
Pristojne inštitucije zdaj preiskujejo domnevno povezavo smrti pacientov z antibiotikom. Interno raziskavo sta včeraj po pisanju Dnevnika izvedla tudi oba proizvajalca zdravila – Lek iz Slovenije in Sandoz iz Avstrije. Iz poročila o raziskavi ter opravljenih rednih nadzorih in analizah o redni kontroli kakovosti zdravila v prometu po pisanju časnika niso razvidni odstopi od kakovosti, ki bi lahko vplivali na varnost in učinkovitost zdravila. Dodatne analize še potekajo in bodo po pisanju Dela končane v treh tednih.

V Sloveniji je bilo od leta 2003 prijavljenih 10 neželenih učinkov za zdravilo lendacin, je po poročanju Dnevnika sporočila Martina Cvelbar, direktorica Javne agencije za zdravila RS. Poročali so o kožnih izpuščajih, koprivnici, eritemu, povišani telesni temperaturi, bolečinah v trebuhu, simptomih bolezni žolčnika, levkopeniji in trombocitopeniji. V vseh primerih gre za pričakovane neželene učinke, ki so navedeni v navodilu za uporabo zdravila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.