Svet
28 ogledov

Lenarčič: med letenjem tudi fotografiranje

Let nad Francosko Polinezijo
1/12
www.worldgreenflight.com
Pilot Matevž Lenarčič, ki je z ultralahkim letalom na poti okoli sveta, je uspešno prečkal Tihi ocean in pristal na letališču v Aucklandu na Novi Zelandiji. Organizatorji pa so javnosti posredovali tudi številne zanimive fotografije.

Pri prečkanju južnega Pacifika je Lenarčič preletel 11.901 kilometer in za to potreboval okoli 50 letalnih ur.

Poletel je iz Concepciona v Čilu in za prvo etapo do Velikonočnega otoka, ki je 3.700 kilometrov daleč, potreboval dobrih 15 ur. Let je bil relativno miren in brez posebnih vremenskih težav.

V drugi etapi je Lenarčič poletel z Velikonočnega otoka do Totegegie, ki je 2.271 kilometrov stran. Ob koncu te druge etape je naletel na močno in zahtevno nevihto in za vse je bilo veliko olajšanje, ko je pristal.

Tretja etapa je bila proti Tahitiju. Polet je bil dolg 1.692 kilometrov in za to je Lenarčič porabil šest ur in 20 minut. Četrta etapa do Cookovih otokov je bila nekoliko krajša. Štiri ure in pol je potreboval, da je preletel razdaljo 1.140 kilometrov.

V zraku kar 13 ur brez prestanka

Na Novi Zelandiji na letališču v Aucklandu so ga pričakali pred nekaj urami. Peta in neverjetna etapa, ki je bila dolga 3.098 kilometrov, je Lenarčiča zadržala v zraku dobrih 13 ur. Vendar je bil pristanek toliko bolj srečen, je v sporočilu zapisala ekipa World Green Flight.

Lenarčič je na pot okoli sveta poletel 8. januarja letos. Predvideno je, da bo na poti šestkrat preletel ekvator, prečkal več kot 60 držav na sedmih celinah, med drugim tudi Antarktiko in najvišji vrh sveta Mount Everest, 120 nacionalnih parkov in tri oceane. Polet je ekološko naravnan, saj letalo v svoji kategoriji porabi najmanj goriva na preleteno razdaljo.

Nekaj fotografij z Lenarčičeve misije je zbranih tudi v fotogaleriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.