Svet
20 ogledov

Letala bodo znova prizemljena

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Zračni prostor nad Irsko in Škotsko je odprt. Ryanair načrtuje dodatne lete, v sredo se pričakuje novo zaprtje zračnega prostora.

Ob 13. uri so na Severnem Irskem in Škotskem znova odprli letališča, potem ko je oblak vulkanskega pepela z islandskega vulkana Eyjafjallajökull veter z Islandije ponesel nad severni del britanskega otočja.

Po podatkih Agencije RS za okolje v naslednjih dveh dneh nad Slovenijo predvidoma ne bo povečane koncentracije vulkanskega pepela. Vetrovi naj bi pepel odnesli v smeri proti Pirenejskemu polotoku.

Zaprtje prostora je na tisoče potnikom znova preprečilo potovanje, potnikom pa so svetovali, naj preverijo, ali so njihovi leti odpovedani ali imajo le zamudo.

Letalski prevoznik Ryanair za sredo načrtuje dodatne lete in bo tako pomagal potnikom, ki so zaradi vnovičnega zaprtja zračnega prostora ostali na tleh.

Zaradi pepela bodo predvidoma v sredo ob 8. uri po srednjeevropskem času zaprli zračni prostor nad Škotsko in Severno Irsko, so sporočile pristojne britanske oblasti. Do kdaj naj bi zapora zračnega prostora trajala, še ni znano.

Preleti nemoteni

"Ker je koncentracija vulkanskega prahu presegla raven, ki je za proizvajalce motorjev še varna, bodo letališča zaprta,''
so zjutraj utemeljevali zaprtje pri britanski organizaciji civilnega letalstva.

Na Irskem so prepovedali vse vzlete in pristanke, preleti s preostalega dela Evrope pa so potekali nemoteno.

Zaradi izbruha islandskega vulkana je prejšnji mesec za šest dni povsem obstal evropski letalski promet. Potniki so za več dni obtičali na letališčih ali pa so si morali najti druge načine poti domov. Letalske družbe škodo štejejo v milijonih evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.