Svet
13 ogledov

Letala obstala v Tuniziji

Bela vrtnico pred tunizijsko zastavo mesec po revoluciji. EPA
Tunizijci so se ostro odzvali na četrtkov atentat na enega od vidnih vodij opozicije in očeta petih otrok Mohameda Brahmija.

Protestniki so se po atentatu začeli zgrinjati na ulice Tunisa in mesta Sidi Bouzid, ki velja za zibelko arabske pomladi in je Brahmijevo domače mesto. Policija je v Tunisu proti demonstrantom uporabila solzivec.

Gre že za drugi uboj katerega od tunizijskih opozicijskih voditeljev letos. Februarja je bil pred svojo hišo ubit Chokri Belaid, njegov umor pa je sprožil proteste, ki so vodili do odstopa premierja Hamadija Jebalija.

Umor je obsodil generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je pozval k miru. Tunizija ne sme dovoliti, da to "gnusno dejanje" ogrozi proces demokracije, je prek tiskovnega predstavnika sporočil generalni sekretar ZN.

Odzvala se je tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Cathrine Ashton. Ocenila je, da gre za napad na državo, tunizijsko ljudstvo in vrednote revolucije. Pozvala je k čimprejšnji temeljiti preiskavi. "Odgovorne je treba brez odlašanja postaviti pred sodišče," je dodala.

Stavka na letališčih

UGTT je za danes sklical splošno stavko v znamenje protesta proti "terorizmu, nasilju in umorom". Tunisair je odpovedal vse lete v in iz države. Tiskovni predstavnik letališča je dejal, da se še niso odločili, ali bodo odpovedali tudi vse lete ostalih letalskih prevoznikov iz in v državo. Predsednik ustavodajne skupščine je sicer današnji dan razglasil za dan žalovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.