Svet
10 ogledov

Letala tudi danes niso našli

letalo malezija
1/4
EPA
Drugi dan intenzivnega iskanja pogrešanega letala malezijske letalske družbe Malaysia Airlines v južnem Indijskem oceanu se je končal brez uspeha.

Reševalci v morju niso opazili razbitin ali kakšne koli druge sledi za letalom, ki je 8. marca skrivnostno izginilo s 239 ljudmi na krovu. Iskanje se bo nadaljevalo v soboto, ko naj bi se iskalnim naporom pridružilo še več ladij, navajanje avstralskih oblasti povzema britanski BBC.

Velika mednarodna iskalna akcija za malezijskim letalom se je okrepila, potem ko so v četrtek objavljeni satelitski posnetki razkrili morebitne razbitine letala v vodah jugozahodno od avstralskega mesta Perth.

Četrtkovo neuspešno iskanje je oteževalo slabo vreme, ki pa se je v petek izboljšalo. Uspeha kljub temu ni bilo, iskanje pa so po sončnem zahodu za danes prekinili, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdila avstralska agencija za pomorsko varnost (Amsa).

V današnjem iskanju je sicer sodelovalo pet avstralskih in ameriških vojaških letal, ki so preletavala in pregledovala morsko gladino. Morebitne razbitine so iskali vizualno. Vsako letalo lahko sicer območje preiskuje kaki dve uri, preden se mora vrniti v Perth in dotočiti gorivo. "Gre za eno najbolj nedostopnih mest na planetu, a če je tam kaj, bomo mi to našli. To dolgujemo sorodnikom potnikov," je dejal premier Avstralije Tony Abbott.

Na morju je območje iskanja prva dosegla norveška tovorna ladja, na poti pa je še več drugih ladij, od tega več kitajskih. Med slednjimi je tudi ledolomilec Snežni zmaj (Xue Long), ki je letos neuspešno skušal posredovati, ko je v debelem ledu pred Antarktiko obtičala ruska raziskovalna ladja Akademik Šokalskij.

Pilot Mike Yardley, član novozelandske enote, je prepričan, da bodo ostanke našli. "Našli ga ne bi edino, če bi se del letala potopil," ocenjuje. "Bil sem že na takih nalogah, ko smo potrebovali nekaj dni, da smo našli stvari."

Tri teorije

Oblasti sicer še niso ugotovile, kaj bi se lahko zgodilo z letalom. V igri so predvsem tri teorije: ugrabitev, sabotaža s strani pilota ali nenadna kriza v zraku, v kateri bi bila onesposobljena oba pilota. V tem primeru bi se lahko zgodilo, da bi letalo usmerjal avtopilot in bi letelo še več ur, preden bi mu zmanjkalo goriva in bi pristalo v morju.

Sorodniki dvomijo v malezijske oblasti

Predstavniki malezijskih oblasti so se udeležili sestanka, na katerem so sorodnike potnikov v Pekingu obvestili o zadnjih dogodkih. Pri tem pa niso naleteli na razumevanje. "Lahko zaupamo malezijski vladi? Vam lahko svet zaupa?" jih je vprašala sorodnica enega izmed pogrešanih. Njeno vprašanje je poželo aplavz navzočih.

Wen Wancheng, katere 33-letni sin je bil na letalu, ne verjame več ničemur. "Kakšne razbtiine? Čez nekaj dni bodo rekli, da ni res. Malezijske oblasti naj nehajo dajati lažne informacije. Ne verjamem jim več."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.