Svet
38 ogledov

Oddajnika pogrešanega letala izklopljena ločeno

letalo Malaysian airlines EPA
Potem ko je malezijsko letalo pogrešano skoraj en teden, se je iskanje začelo v povsem drugi smeri. Komunikacijska sistema sta se izklopila v razmaku 14 minut.

Iz vojaškega radarja je razvidno, da je malezijsko letalo Airlines Flight 370, ki je pogrešano od sobote, namerno zavilo na zahod, so viri blizu preiskovalcev zaupali agenciji Reuters.

Da vira trdita, da je neidentificirano letalo, za katerega preiskovalci verjamejo, da je bilo pogrešano malezijsko letalo, pilotiral nekdo, ki se je letenja šele učil. Nazadnje, ko je bilo letalo še vidno na radarju, je letelo proti indijskim Andamanskim otokom.

Tretji vir pa pravi, da se iskanje osredotoča na teorijo, da je nekdo, ki zna pilotirati letalo, namenoma obrnil letalo. "Kar lahko povemo, je to, da gre za sabotažo, še vedno pa ne izključujemo možnosti ugrabitve," je povedal vir blizu malezijske policije.

Vsi trije viri ne želijo biti imenovani, ker nimajo pooblastil, da lahko komunicirajo z mediji.

Oddajnika izklopljena v razmaku 14 minut

Eden od komunikacijskih sistemov je ugasnil ob 1:07 uri, drugi pa 14 minut kasneje, se pravi ob 1:21, pa poroča Daily Mail. Pilotove zadnje besede kontrolorjem letenja so bile "lahko noč“, potem pa je letalo zavilo na zahod in izginilo z radarjev. Ameriški preiskovalci so prepričani, da so komunikacijski sistemi letala prenehali delovati v razmaku 14 minut. To potrjuje dejstvo, da letalo ni strmoglavilo zaradi neke hude napake, ker bi se sicer komunikacijski sistemi izklopili istočasno.

Je pilot sam ugasnil oddajnik?

Wall Street Journal poroča, da je pilot ali nekdo drug sam izklopil oddajnik, da se letalo ne bi več videlo na radarjih ter nato poletel v drugo državo. Glede na to, koliko časa je letalo še lahko letelo, bi lahko bilo v Savdski Arabiji ali Pakistanu.

Iskanje se širi na Indijski ocean

Iz Bele hiše so medtem sporočili, da naj bi se iskanje letala lahko začelo v Indijskem oceanu. S tem je iskalna akcija povečala morebitno lokacijo, kjer naj bi izginilo letalo, na katerem je bilo 239 potnikov in članov posadke. Z razširitvijo iskanja na Indijski ocean se potrjuje teorija, da bi letalo lahko zavilo na zahod, in sicer približno eno uro po vzletu iz malezijske prestolnice Kuala Lumpur.

"Po mojem razumevanju, ki temelji na nekaj novih informacijah, ki niso nujno dokončne, vendar nova informacija je, da se bo iskanje razširilo na Indijski ocean," je tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney povedal novinarjem v Washingtonu. Carney ni navedel podrobnosti narave informacije, malezijske oblasti pa novice še niso komentirale.

Komentarjev 3
  • AtaSmrk 15:01 14.marec 2014.

    Spet tumbate bedarije, vsak električni sistem na letalu ima svoj krog z varovalkami in te so vedno na voljo v kabini.

  • maresem 12:44 14.marec 2014.

    Civilni avioni te možnosti sploh ne bi smeli imeti.

  • miho 10:04 14.marec 2014.

    Tistega, ki je omogočil, da se komunikacijske sisteme izklopi, bi bilo treba zapreti. Komunikacija je bistvena za varnost zračnega prometa in tega se ne bi smelo ročno izklapljati.