Svet
16 ogledov

Letalo iščejo že eno leto

MH370 Profimedias
Ena največejih skrivnosti letalstva še vedno ni razrešena.

Preiskava o letu malezijskega letala, ki je izginilo pred natanko letom dni, ni ugotovila nobenih posebnosti glede posadke letala ali samega letala, kaže danes objavljeno vmesno poročilo.

Nič bližje rešitvi uganke

Vmesno poročilo razkriva, da "ni nobenih znakov o morebitni socialni osamitvi, spremembi v navadah ali interesih, zanemarjanju, zlorabi mamil ali alkohola s strani posadke letala. Prav tako razpoložljivi podatki kažejo, da v mehanskem sistemu letala ni bilo nobenih posebnosti". So pa priznali, da se je baterija podvodne naprave za lociranje izpraznila že eno leto pred izginotjem letala, kar je otežilo iskanje. Naprava lahko namreč pod vodo še 30 dni oddaja signale.

Preiskovalci tako tudi po objavi vmesnega poročilo niso nič bližje pojasnitvi skrivnostnega izginotja. Malezijski premier Nadžib Razak je ob današnji obletnici izginotja letala obljubil, da se bo iskanje letala nadaljevalo. Hkrati je izrazil upanje, da bodo letalo našli. V malezijskih nakupovalnih središčih so ob današnji obletnici po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izobesili fotografije izginulega letala, na katerem lahko žalujoči zapišejo svoje misli. Prav tako se potnikov in članov posadke spominjajo pri nedeljskih mašah.

Sorodnikom preprečili javno obeležitev obletnice

Sorodniki kitajskih potnikov so danes v središču Pekinga poskušali obeležili obletnico. Prvotno so načrtovali, da bodo na obletnico izginotja spomnili na številnih mestih v kitajskem glavnem mestu, vključno z malezijskim veleposlaništvom, letališčem in priljubljenim budističnim templjem v mestu, a sta jim to preprečila prepoved in velika prisotnost policije. Nekateri sorodniki so tudi povedali, da so jih obiskali policisti in jim prepovedali, da bi danes zapustili svoje domove.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je sicer danes obljubil, da bo Kitajska, od koder prihaja večina potnikov izginulega letala, pomagala njihovim sorodnikom pri uveljavljanju legitimnih pravic. Spomnil je, da je letalska družba že začela izplačevati odškodnine. Na novinarski konferenci ob robu letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa je sorodnikom potnikov tudi izrazil sočutje. "Današnji dan je težak dan za sorodnike. Naša srca so z njimi," je dejal Wang. Dodal je, da se bo iskanje letala nadaljevalo.

Avstralski premier Tony Abbott pa je napovedal, da bi lahko iskanje letala na jugu Indijskega oceana razširili, če sedanje iskanje ne bo prineslo rezultatov. Avstralija vodi iskanje letala na morju na območju, ki je veliko 60.000 kvadratnih kilometrov in se razteza zahodno od Avstralije. Doslej so preiskali 40 odstotkov območja, končali pa naj bi z iskanjem na tem območju maja letos.

Malezijska vlada je konec januarja uradno izginotje letala na letu MH370 razglasila za nesrečo, vseh 239 potnikov in članov posadke pa za mrtve. Njihovi sorodniki so tako dobili možnost, da zahtevajo odškodnino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.