Svet
14 ogledov

Letalo izgubilo stik in izginilo v morju

Letalo socata Wikimedia
Na vzhodu ZDA so imeli včeraj preplah, ko sta morala vojaška lovca prestreči neodzivno civilno letalo. To je kasneje strmoglavilo v morje pri Jamajki.

Na obrambnem ministrstvu Jamajke so potrdili, da je skoraj povsem novo letalo (letnik 2014) strmoglavilo dobrih 20 kilometrov od pristaniškega mesta Port Antonio. V letalu sta bila poslovnež z nepremičninami Lary Glazer iz zvezne države New York in njegova žena Jane. Oba sta imela licenco za pilota. Reševalne ekipe še vedno prečesavajo morje, vendar so za zdaj opazile zgolj oljne madeže v morju.

Težave so se pričele že globoko na ameriškem ozemlju, ko je letalo znamke socata TBM-700, namenjeno iz mesta Rochester na Florido, dvakrat zaprosilo ameriške kontrolorje letenja za dovoljenje, da bi se lahko spustilo nižje. Le malo potem, ko je bilo dovoljenje dano, so kontrolorji izgubili stik z letalom, slednje pa je tudi skrenilo s poti in se usmerilo proti Atlantskemu oceanu v smeri jugovzhoda.

Poveljstvo za obrambo zračnega prostora Norad je po izgubi stika poslalo v zrak dva lovca F-15, da bi pospremila letalo na tla, vendar sta vojaška pilota sporočila, da sploh ne moreta videti v letalo, saj so bila stekla preveč zamrznjena oziroma zamegljena, poroča BBC. NBC pa poroča, da se je eden od pilotov vendarle lahko dovolj približal letalu, da je videl v notranjost. Sporočil je, da pilot očitno še vedno diha, čeprav se ne odziva na komunikacijo. Ker sta se lovca približala mejam ameriškega zračnega prostora in jima je pričelo zmanjkovati goriva, sta se morala obrniti nazaj proti svoji bazi, letalo pa je tako zapustilo ameriški zračni prostor.

Uprava za letalstvo je nato prosilo Kubo, s katero ZDA že pol stoletja nimajo uradnih stikov, naj nadaljuje nadzor nad letalom. Ko je preletelo Kubo, pa je letalo pred obalo Jamajke končalo svojo pot, verjetno zaradi pomanjkanja goriva.

Ob nogah je imel masko

Kot poroča NBC, je po besedah strokovnjakov s področja medicine zelo verjetno prišlo do padca pritiska v kabini letala, kar je privedlo do pomanjkanja kisika. Pilot je sicer imel poleg sedeža kisikovo masko, zato je še toliko bolj nerazumljivo, zakaj si jo ni pravi čas nadel, še posebej ker je bil Glazer zelo izkušen pilot in bi moral vedeti, da ima ob padcu pritiska na voljo le največ tri minute časa za ustrezno ukrepanje. 

Zakonca Glazer sta imela tri otroke.

Komentarjev 2
  • pero23.1 13:46 06.september 2014.

    Prosim za izpolnitev kratke anonimne ankete na temo varnost osebnih vozil:ANKETAssHvala in lep pozdrav

  • pero23.1 13:45 06.september 2014.

    Prosim za izpolnitev kratke anonimne ankete na temo varnost osebnih vozil:ANKETAhttps://www.1ka.si/a/43295Hvala in lep pozdrav