Svet
19 ogledov

Letalo končalo v Indijskem oceanu

letalo malezija
1/6
EPA
Malezijski premier je potrdil, da je letalo strmoglavilo v južnem delu Indijskega oceana. Preživelih ni.

Malezijski premier Najib Razak je na izredni novinarski konferenci v Kuala Lumpurju podal izjavo, da so raziskovalci potrdili, da je pogrešano malezijsko letalo strmoglavilo v južnem delu Indijskega oceana, na odročni lokaciji, daleč od možnih pristajališč. Z radarjev je izginilo manj kot uro zatem, ko je vzletelo. K zaključni trditvi so prispevale še analize podatkov britanskega satelita.

Preživelih ni.

Objava izključuje možnost, da je kdorkoli od 239 pogrešanih preživel. Večina potnikov je bila s Kitajske. Predstavniki letalske družbe so se z nekaterimi sorodniki pogrešanih potnikov sestali v Pekingu in jim predali informacije, ostalim pa so poslali sporočilo SMS, da nihče na krovu ni preživel strmoglavljenja letala. Novice so družine in bližnji sprejeli z grozo in vpitjem. Eden od sorodnikov se je celo onesvestil in so ga iz hotela odpeljali na nosilih. "Bili so v solzah, drug drugega objemali, podpirali, neka ženska je od trpljenja kričala. Zelo težko je gledati," je dejal predstavnik letalske družbe Jonathan Samuels. Na Twiter pa je zapisal: "Obupno žalostni prizoru tukaj v hotelu v Pekingu. Solze, zmeda, jeza. Srce parajoče." Malezijski premier je med drugim pozval novinarje, naj bodo prizanesljivi do svojcev. Manjša skupina žalujočih je v navalu žalosti in jeze že razbila kamero enega od reporterjev. V Kuala Lumpurj je spregovoril tudi Selemat Omar, ki je v nesreči izgubil 29-letnega sina: "Sprejeli smo novico o tragediji. To je usoda." Malaysia Airlines je sorodnikom že rezervirala sedeže na letalih, ki bodo poletela proti Avstraliji. Predstavnik Bele Hiše je prek Twiterja sporočil, da "tudi predsednik Obama izraža sožalje družinam pogrešanih potnikov".

Preiskava se nadaljuje

Britansko podjetje Inmarsat je dodalo zadnje satelitske posnetke, ki so dokončno locirale ostanke letala. Letalske družba Malaysia Airlines je podala izjavo, da se bo mednarodna preiskava nadaljevala. Strokovnjaki pa pravijo, da je za iskanje pod morjem še prezgodaj. Raziskovalci so lokacijo strmoglavljenja potrdili kmalu zatem, ko je avstralsko letalo opazilo dva oranžna predmeta. Avstralski premier Tony Abbott je v izjavi dejal: "Letalo je opazilo dva oranžna predmeta, dolžine približno meter, in en bel predmet, ki ju še niso identificirali in ni bilo dokončno potrjeno, da sta povezana z letalo MH370."

V bližini je ladja Success, ki bi lahko omenjene predmete dosegla v kratkem oziroma najkasneje jutri zjturaj po lokalnem času. Proti mestu, kjer so opazili predmete, plujeta tudi ameriška ladja Pozejdon. Vsa letala, ki so prizkovala južni del oceana, pa so sedaj območje zapustila.

Paul Edwards, nekdanji uslužbenec britanskega vojaškega letalstva, je za Sky News najdbo označil za pomembno. "Dobra novica je, da je letalo opazilo predmete in da so ladje v bližini, kar pomeni, bodo predmete kamlu videli in jih identificirali," je dejal Edwards. Sodeč po opisu bi lahko šlo dele letala. 

Profesor Chris Bellamy z Insituta za pomorstvo iz Greenwich, meni, da bi lahko šlo za napihljive blazine z letala, namenjena za evakuacijo. "Bojim se, da nam to ne daje veliko upanja, da bi koga našli v teh rešilnih splavih. Če se je letalo prelomilo, so se ti lahko avtomatsko napihnili. Borimo se s časom, saj bi predmeti v 16 oziroma 17 dneh, odkar je letalo izginilo, lahko šli zelo daleč," ocenjuje Bellamy.

Zaslišali več kot 100 ljudi

Malezijski minister za promet Hishammuddin Hussein je dejal, da so malezijske oblasti zaslišale več kot 100 ljudi, tudi družine pilota in kopilota. Oblasti razmišljajo, da bi objavile zapise pogovorov med pilotsko kabino in zračno kontrolo v Kuala Lumpurju. Še vedno ni odgovora na vprašanje, kako je prišlo do tega, da je pogrešano letalo strmoglavilo v tem delu oceana in zakaj je toliko skrenilo s predvidene linije, saj je vzletelo v Kuala Lumpurju in bilo namenjeno v Peking


.

Avstralske oblasti so sporočile, da preverjajo vsako informacijo o pogrešanem letalu in da danes preverjajo tudi informacije francoskega satelita, ki je odkril plavajoče predmete v južnem delu Indijskega oceana.

Avstralske ladje sicer trenutno preiskujejo odročno območje okoli 2.500 kilometrov jugozahodno od Pertha, francoske informacije pa kažejo na območje, ki je okoli 850 kilometrov severneje od trenutne lokacije.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 09:01 25.marec 2014.

    Nenadna dekompresija , prazen rezervoar kisika - let B737 Grškega Heliosa - je vzrok za tole nesrečo. Posadki in potnikom padle maske iz katerih pa ni bilo zraka. Vsi v nezavesti , avion se je pa usmeril v back course ...prikaži večse -obrnil nazaj v VOR , kasneje so mu pa inštrumenti zmrznili in je letel dokler je bil v zraku ali pa dokler mu ni zmanjkalo goriva. Zakaj je prišlo do pokanja oplate pa- starost in veter, bomba, raketa .

  • jons 20:25 24.marec 2014.

    Speris, ali ti je rek, da upanje umre zadnje znano? Označiti svojce za neumne, pa lahko nakazuje zgolj na dejstvo, da si ali popolnoma brezsrčno bitje, ali pa se ti v življenju še ni zgodilo kaj hudega.

  • Ronald Reagan 19:19 24.marec 2014.

    ti že veš...ko si ful stručkoAl pa si bil tam...kaj pa vem...bruh