Svet
18 ogledov

Letalo med dirko treščilo med gledalce

Nesreča letala v ZDA
1/8
Reuters
Najmanj trije ljudje so umrli, več kot 70 pa je ranjenih, med njimi več kritično, potem ko je med dirko v ZDA letalo strmoglavilo med množico.

Tragedija se je zgodila v bližini mesta Reno v zvezni državi Nevada včeraj okoli 16.30 po lokalnem času (danes ob 1.30 po srednjeevropskem). Pilot letala vrste P-51 mustang, enega najbolj znanih letal druge svetovne vojne, naj bi zaradi mehanične napake izgubil nadzor nad plovilom z imenom Galopirajoči duh, pri tem pa je treščil v množico gledalcev.

74 -letni pilot Jimmy Leeward je sicer zelo znan med navdušenci nad dirkami v zraku in eden najbolj izkušenih pilotov na tovrstnih letalih. Denar si je služil tudi kot kaskader pri snemanju filmov in reklam, njegova zdravstvena kartoteka pa je bila do zdaj brez sence dvoma o njegovih sposobnostih. Zadnji vpis na njegovo Facebook stran je bil dodan, ko je bil že v zraku. Tik pred nesrečo je po radijski zvezi poslal sporočilo "Mayday", s katerim piloti sporočajo, da imajo težave, nato pa je skušal še zadnji hip dvigniti nos letala. Na dirko državnega prvenstva ga je prišlo spremljat večino članov njegove družine, poroča BBC. Za zdaj sicer še ni uradno potrjeno, ali je tudi on med mrtvimi,čeprav o tem ne dvomi praktično nihče.

"Razmetani kosi trupel"

V bolnišnice so po nesreči odpeljali 54 ljudi, med njimi jih je 15 v kritičnem stanju, so povedali organizatorji. Zdravstveno osebje je za zdaj potrdilo tri smrtne žrtve, medtem ko je pred tem neuradno v javnost prišel podatek o 12 mrtvih.

Jimmy Leward | Avtor: Facebook Facebook
Priče so povedale, da je letalo potem, ko je po ostrem nenadzorovanem zavoju v desno treščilo v prednje sedeže tribune, dobesedno izpuhtelo, na kraju nesreče pa so bili vidni razmetani kosi trupel.

Več prič je dejalo, da je skušal pilot zadnji hip letalo na vsak način usmeriti stran od tribun, s čimer je preprečil smrt več sto ljudi. še hujšo tragedijo. Kim Fonda je povedala, da je letalo drvelo ravno proti tribuni, kjer je sama sedela. "Zaprla sem oči in si dejala: Zdaj bom umrla. Nato pa je letalo zavilo in treščilo ob tla kakšnih deset metrov stran. Želim povedati njegovi družini, da je bil junak."

Tekmovalni mustang z V12 motorjem je bil sicer sposoben dosegati hitrosti nad 800 kilometrov na uro, pri čemer je njegov propeler poganjalo kar 3.800 konjskih moči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.