Svet
12 ogledov

Po štirih dnevih še brez odgovora

Potnik z ukradenim potnim listom
1/2
Reuters
Potnik, ki je potoval z ukradenim potnim listom, ni bil terorist. Letalo je pred izginotjem skrenilo s smeri.

Letalo malezijske letalske družbe je bilo več sto kilometrov s svoje poti, ko je prenehalo pošiljati singal in izginilo, je za CNN dejal neimenovani vir iz letalske agencije, ki preučuje nenavadno izginotje. Na podlagi teh podatkov je tako še vedno nemogoče reči, ali je za izginotje kriva mehanska napaka, teroristično dejanje ali kaj drugega.

Omenjeni vir je še dejal, da je malezijska vojska izgubila stik z letalom nad majhnim otokom Pulau Perak, ki se nahaja v Malaški ožini. Prav v omenjeni ožini so opazili razbitine, ki bi lahko pripadale letalu, ki je izginilo v soboto med letom iz Kuala Lumpurja v Peking, na krovu pa imelo 239 ljudi. Pogrešano letalo še vedno išče najmanj 40 ladij in 34 letal.

Letalska družba pa naj bi preučevala tudi kopilota omenjenega letala. Neka Avstralka namreč trdi, da je njej in še neki ženski pred dvema letoma dovolil ostati v pilotski kabini skozi celoten let. Med letom naj bi kadil in se slikal z njima. Letalska družba je nad njenimi trditvami presenečena in jih jemlje skrajno resno. Obenem pa opozarjajo, da njihov cilj ostaja dobrobit posadke in sorodnikov potnikov letala.

Želel v Nemčijo

Malezijski inšpektor Khalid Abu Bakar je pojasnil, da so ugotovili identiteto enega od dveh moških, ki sta potovala z ukradenim potnim listom. Gre za 18-letnega Iranca, ki naj ne bi bil član nobene teroristične organizacije, želel naj bi le dobiti azil v Nemčiji. Preiskovalci so bili v stiku z njegovo mamo, ki je pričakovala, da bo sin v kratkem prispel v Frankfurt.

Na krovu letala sta bila dva potnika z ukradenima potnima listoma – eden je pripadal avstrijskemu, drugi italijanskemu državljanu, a oba sta bila že pred časom ukradena na Tajskem. Identiteto drugega potnika, ki se je vkrcal z lažnimi dokumenti, še preverjajo. Po poročanju BBC pa je tudi drugi moški Iranec, ki je prav tako želel prebegniti v Evropo. Šlo naj bi za 29-letnega moškega, brez povezav s teroristi. Njegova končna destinacija naj bi bil danski Koebenhavn.

So pa oblasti ugotovile, da sta sporni letalski vozovnici rezervirali dve tajski potovalni agenciji. Rezerviral jih je moški po imenu Ali, ki je klical z zasebne telefonske številke v Iranu. Strošek obeh vozovnic je poravnal drugi iranski državljan, ki se na Tajskem ukvarja z uokvirjanjem slik. Policija je moškega zaslišala, a možje postave pri njem niso odkrili ničesar sumljivega.

Paleta špekulacij in mogočih scenarijev

Zaradi pomanjkanja informacij in sledi krožijo številne špekulacije, kaj se je dejansko zgodilo z letom MH370, – vse od teorij o napaki pilota, okvare na letalu, ugrabitve do terorizma. Po besedah malezijskega policijskega šefa Tan Sri Khalid Tan Sriija se zdaj osredotočajo na štiri možne scenarije: sabotažo, ugrabitev, duševne težave posadke ali potnikov, ki so povzročile incident, in ozadje potnikov.

Na novinarsko vprašanje, ali so izključili možnost, da bi nekdo v prtljagi na krov letala prinesel bombo, pa je Sri odgovoril, da "proučujejo vse možnosti".

Iščejo na morju in kopnem

Malezijske oblasti so pogrešano letalo sprva iskale predvsem na morju, kasneje pa so območje iskanja razširile še na gorat in hribovit predel severne zvezne države Kelantan. Prav tako je območje iskanja za dodatnih 26.000 kvadratnih kilometrov razširil Vietnam, z letali in ladjami so že pregledali 150.000 kvadratnih kilometrov veliko območje.

Kitajsko obrambno ministrstvo je medtem območje Južnokitajskega morja, v katerem bi lahko bile razbitine letala, začelo pregledovati z desetimi sateliti. Tam letalo išče skoraj sto letal in ladij iz devetih držav. 

Komentarjev 3
  • Scott 20:10 11.marec 2014.

    Ta potna lista sta bila ukradena že pred leti.

  • Žurnalček 11:33 11.marec 2014.

    Kako je lahko prišel skozi mejno kontrolo temnopolti človek z kot oglje črnimi lasmi , skoraj mladoletnik , brez znanja nemščine iz samega Irana , kjer za izhod potrebuje vizo , z eno boršico čez rame , namenjen pa na ...prikaži več pot skoraj okoli polovice sveta.

  • softundsicher 09:14 11.marec 2014.

    Kradljivi potnik?!? Res mislite, da je Iranec dopustoval na Tajskem in ob priliki ukradel še potni list? Ali pa je mogoče večja možnost, da ga je ukradel kdo drug in ga je Iranec nato kupil na črnem trgu?