Svet
20 ogledov

Letalo ugrabil zaradi bivše žene

Boeing 737 200 Shutterstock
Na Cipru je pristalo letalo, ki ga je neznanec ugrabili po vzletu iz Aleksandrije na severu Egipta. Ugrabitelj, je že izpustil vse potnike in člane posadke ter se predal policiji. Kot kaže pa pri sebi sploh ni imel ekploziva.

Moški, ki je danes ugrabil potniško letalo egiptovske družbe EgyptAir in grozil,  da bo detoniral pas z razstrelivom, pri sebi sploh ni imel eksplozivnih sredstev, poroča agencija AFP, ki se sklicuje na policijske vire. Po besedah ciprskega zunanjega ministra je ugrabitelj nosil lažni pas z razstrelivom. Pas je sestavil tako, da je s kabli povezal več ovitkov za mobilne telefone. 

Ugrabitelj, šlo nja bi za profesorja veteribne z dvojnim državljanstvom,egiptovskim in ameriškim,  je sicer v policijskem pridržanju.

Letalo je bilo davi na notranjem letu MS 181 iz Aleksandrije v Kairo, ko je kapitan vzpostavil stik s ciprsko kontrolo zračnega prometa in zahteval dovoljenje za izreden pristanek zaradi ugrabitve. 

Po pristanku je lahko večina potnikov in članov posadke letalo zapustila. Na krovu so ostali pilot, kopilot, stevardesa in varnostnik skupaj s tremi potniki, ki pa jih je ugrabitelj kasneje prav tako izpustil, nato se je sam predal policiji.

Grozil, da se bo razstrelil

Boeing 737-800 je bil namenjen v Kairo. Pilota letala so po prvih podatkih, na katere se sklicuje ciprska državna televizija, po ugrabitvi vzpostavila stik s kontrolo zračnega prometa in zahtevala dovoljenje za izreden pristanek zaradi ugrabitve. Letališče v Larnaki so po poročanju ciprske televizije zaprli, vse lete pa preusmerili na letališče Pafos na zahodnem delu Cipra. Na Cipru so zaradi incidenta vzpostavili krizni štab.

"On ni terorist, on je idiot"

Do 9.15 ure ugrabitelj ni še ničesar zahteval v zameno za izpustitev zajetih talcev; nato pa je po informacijah egiptovske državne televizije od policije zahteval, da mu pripeljejo nekdanjo ženo. Ta živi na Cipru, več o njej pa za zdaj ni znanega. 

Ciprski predsednik Nicos Anastasiades je potrdil, da ugrabitev nima povezave s terorizmom. Egiptovski zunanji minister je medtem celo zgodbo povzel v en stavek: "Ne, on ni terorist, on je idiot. Teroristi so norci, vendar niso neumni. Za razliko od tega moškega."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • malonaokoli 08:34 30.marec 2016.

    še dobro da ne odloča krkovič...ta bi ga kar razstrelil s potniki vred.