Svet
20 ogledov

Letalske družbe bi razpolovile emisije

ANZ je za zanimanje javnosti pred časom poskrbel s kampanjo za varno letenje, v Žurnal24 main
Svetovna letalska industrija je pristala, da razpolovi izpuste ogljikovega dioksida za polovico v primerjavi z letom 2005.

Neto izpuste bi letalske družbe razpolovile do leta 2050, predvideva načrt, ki ga je sestavil prvi mož British Airways Willie Walsh in ga bo danes predstavil Združenim narodom, poroča CNN. Poleg tega pa bi po predlogu letalske družbe letno izboljšale svojo učinkovitost pri izpustih za 1,5 odstotka do leta 2020, ko bi izpuste tudi stabilizirale. Predlog podpira 230 letalskih družb po vsem svetu.

Letalski izpusti namreč niso bili vključeni v Kjotski protokol o zmanjševanju toplogrednih plinov. Zato je po Walshevem mnenju zdaj priložnost, da se ta tema privede na plan pred decembrskim podnebnim vrhom v Köpenhagnu. Za odločitvijo stoji tudi strah, da bi v primeru neukrepanja lahko sledili še strožji ukrepi.

Vendar predlog najverjetneje ne bo zadovoljil naravovarstvenikov, saj za  izhodišče jemlje leto 2005, s tem pa bo osnova precej višja, kot če bi vzeli do zdaj uveljavljeno osnovno leto 1990. Po nekaterih ocenah letalska industrija letno prispeva okoli tri odstotke vseh izpustov ogljikovega dioksida, ta delež pa bi po Walshevih besedah do leta 2050 dosegel že 15 ali celo 20 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.