Svet
14 ogledov

Letalski družbi na sodišče zaradi 11. septembra

Napad 11. septembra Reuters
Zvezno sodišče v New Yorku je sprejelo zahtevo lastnikov poslovnih prostorov stolpnic na Manhattnu, zrušenih v napadu 11. septembra 2001, da na sodišču uveljavljajo odškodnino.

Ameriška letalska prevoznika American Airlines in United Airlines bosta morala zaradi "malomarnosti" na sodišče, kar bi ju lahko stalo 2,8 milijarde dolarjev (okrog 2,2 milijarde evrov). Predstavniki lastnikov poslovnih prostorov v porušenem Svetovnem trgovinskem centru (WTC) trdijo, da če "letalski družbi ne bi bili neodgovorni, se teroristom ne bi uspelo vkrcati na letali, ju ugrabiti in se zaleteti v dvojčka".

Lastniki poslovnih prostorov v WTC-ju so leta 2008 zahtevali sojenje proti družbama in zahtevali 8,4 milijarde dolarjev (6,7 milijarde evrov) odškodnine, vendar je sodnik Alvin Hellerstein ocenil, da imajo pravico do nadomestila, ne višjega od 2,8 milijarde, kolikor je znašala kupnina prostorov za 99 let, plačana dva meseca pred napadom.

Letalca sta se pritožila z obrazložitvijo, da so oškodovani že prejeli štiri milijarde dolarjev (dobre tri milijarde evrov) od zavarovalnic, a je sodnik ta argument zavrgel, češ da sta malomarnost družb in nadomestilo zavarovalnic dve različni vprašanji, o katerih bodo razpravljali na sodišču.

Komentarjev 1
  • URIAH HEEP 10:53 06.september 2012.

    Pa kaj so sami butli tam?Tožijo naj Busha ,Carlyle Group ter skupino ljudi ki obvlada oz si lasti Ameriške in svetovne banke.