Svet
11 ogledov

Letalski napad na Džihadističnega Johna

Obglavljenje novinarja Prtscr Youtube
Ameriška letala so ponoči izvedla napad na mesto Raka, ki velja za glavno mesto džihadistične skupine Islamska država, tarča napada pa je bil Džihadistični John, brutalni skrajnež, ki je kar pred kamerami obglavljal talce iz zahodnih držav. Ali je bil napad uspešen, v Pentagonu še preverjajo.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Peter Cook, je napad uspel, še vedno pa preučujejo njegove rezultate in ugotavljajo, ali je bil Britanec Mohamed Emwasi, znan kot Džihadistični John pri tem ubit.

Džihadistični John je ena najbolj zloglasnih oseb Islamske države. Prvič se je pojavil na videoposnetku, na katerem je obglavil ameriškega talca Jamesa Foleya avgusta lani. Nato pa je sodeloval še pri več podobnih usmrtitvah zahodnih talcev. Na posnetkih je nastopal zamaskiran, a z značilnim britanskim naglasom.

Nadzirali so ga obveščevalci, a mu je vseeno uspelo pobegniti z Otoka

Kot je poročal ameriški časnik Washington Post, je Džihadistični John v Sirijo v vrste Islamske države prišel iz Velike Britanije in deloval v t.i. skupini Beatlesi. Velja za še posebej brutalnega. Po navedbah nekdanjega talca IS je zapornike rad tudi mučil in med drugim uporabljal zloglasno metodo vodnega zalivanja, ko ima žrtev občutek utapljanja.

Britanski BBC je februarja letos poročal, da Emwasi po rodu prihaja iz Kuvajta in da je bil že dlje časa na vizirju britanskih obveščevalnih služb. Kljub temu mu je uspelo zapustiti Veliko Britanijo in se leta 2012 pridružiti teroristom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • h3o 11:36 13.november 2015.

    to teslo đihadistično je obglavljal ljudi, ker je sledil sveti knjigi. V tisti sveti knjigi izrecno piše, strike necks of the unbelivers (režite vratove- obglavljanje). In mi v evropo spuščamo na sto tisoče ljudi, ki berejo to sveto knjigo?? pa kdo je tu budala?