Svet
6 ogledov

Letalski promet bo spet moten

V nedeljo naj bi zapirali britanska letališča. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Vulkanski prah bi znova utegnil ogroziti letalski promet. V Veliki Britaniji so pripravljeni na ponovno zaprtje letališč.

V Veliki Britaniji že razmišljajo o zaprtju nekaterih delov zračnega prometa, saj naj bi vulkan Eyjafjallajokull znova ogrožal letalski promet. Do zaprtij nekaterih letališč na jugovzhodu Velike Britanije bi lahko prišlo v nedeljo, letalski promet pa bi bil lahko po napovedih vremenoslovcev ohromljen vse do torka.

Britanski sekretar za promet Philip Hammond je izjavil, da je varnost potnikov prioriteta britanske vlade. Letališča naj bi zapirali ob različnih urah. Britanske oblasti potnike prosijo, naj pred prihodom na letališče preverijo kakšno je stanje, da ne bi prihajalo do gneče in nepotrebnega čakanja.

Podobno napovedujejo v Nemčiji
Predstavnik nemške kontrole zračnega prometa Axel Raab je razkril, da bi se potniki v državi s težavami v letalskem prometu lahko začeli srečevati v ponedeljek. Vendar je opozoril, da so kazalniki trenutno še zelo ohlapni. Nemčija bo sicer v nedeljo v zrak poslala testno letalo, ki bo izmerilo koncentracijo pepela.

Predstavnik islandske civilne zaščite Agust Gunnar Gylfason je pojasnil, da se aktivnost vulkana v zadnjih dneh ni okrepila, so se pa spremenili vremenski pogoji v njegovi neposredni bližini. "Vetrovi v bližini vulkana niso tako močni kot so bili, zato je oblak pepela ob vulkanu višji," je pojasnil.

Oblak prahu, ki ga islandski vulkan Eyjafjallajokull še vedno bruha, je aprila za en teden povsem ohromil letalski promet po vsej Evropi. Odtlej se težave nadaljujejo, saj je tudi maja prišlo do odpovedi letov, zapiranja letališč in zračnega prostora.

Podobno napovedujejo v Nemčiji. Predstavnik nemške kontrole zračnega prometa Axel Raab je razkril, da bi se potniki v državi s težavami v letalskem prometu lahko začeli srečevati v ponedeljek. Vendar je opozoril, da so kazalniki trenutno še zelo ohlapni. Nemčija bo sicer v nedeljo v zrak poslala testno letalo, ki bo izmerilo koncentracijo pepela.Predstavnik islandske civilne zaščite Agust Gunnar Gylfason je pojasnil, da se aktivnost vulkana v zadnjih dneh ni okrepila, so se pa spremenili vremenski pogoji v njegovi neposredni bližini. "Vetrovi v bližini vulkana niso tako močni kot so bili, zato je oblak pepela ob vulkanu višji," je pojasnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.