Svet
4490 ogledov

Letijo strehe, odletela je tribuna

Orkan Ophelia Reševalni pas/Twitter
Ophelia, sprva orkan, zdaj močna nevihta, ki je obale Evrope po pričakovanjih dosegla danes, povzroča ogromno škodo, zahtevala je tudi eno žrtev.

Irsko je danes dosegla nevihta Ophelia, ki je bila prej orkan, a je na poti od Azorov čez Atlantik proti severu oslabela. Zaradi ujme s sunki vetra do 176 kilometrov na uro je v državi okoli 120.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike. Oblasti pozivajo prebivalce, naj se ne zadržujejo na prostem, je poročala STA.

Nevihta je terjala prvo žrtev; ženska, stara nekaj čez 20 let, je umrla, ko je na njen avto padlo drevo. Njeno poškodovano sopotnico so prepeljali v bolnišnico, poroča BBC.

Topla jesen Vreme Slovenija Babjemu poletju šteti dnevi!

Na Irskem so že pred prihodom nevihte razglasili rdeči alarm, vlada pa je na območja, ki naj bi jih Ophelia najhuje prizadela, napotila vojsko. Med drugim so danes na Irskem zaprte vse šole, fakultete in druge izobraževalne ustanove.

V mestu Cork na Irskem se je zrušil del tribune na nogometnem stadionu.

Sunki vetra dosegajo hitrost tudi do 176 kilometrov na uro. "Sunki vetra so smrtno nevarni," je pri tem opozoril predsednik Irske nacionalne službe za izredne situacije Sean Hogan.


Veter po poročanju agencij že ruva drevesa in podira električne drogove. V državi je ostalo brez elektrike okoli 120.000 gospodinjstev. Dobesedno po zraku letijo deli streh:

Orkan je s seboj poleg vetra prinesel tudi obilne padavine, tako da so napovedane poplave. Pričakovati je težave v letalskem prometu. Na letališču v Dublinu so odpovedali kakih 130 poletov. Verjetno nekaj časa ne bodo vozili trajekti, avtobusi pa bodo imeli zamude.

Meteorologi poročajo, da je Ophelia najmočnejši orkan, zabeležen na vzhodu Atlantika in prvi od leta 1939, ki je prispel tako daleč na sever. Ophelia je Irsko dosegla natančno na 30-letnico močne nevihte, ki je leta 1987 v Veliki Britaniji zahtevala več kot 15 življenj in po ocenah podrla več kot 15 milijonov dreves.

Orkan Ophelia Ophelia Svet Po letu 1961 proti Evropi prvi orkan

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.