Svet
11 ogledov

Leto 2011, leto evrokrize

Leto 2011 je zaznamovala tudi evrokriza. Pripravili smo kratek pregled.

Porto, Portugalska | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Februar. Ministri evroobmočja ustanovijo stalni sklad za pomoč državam, poimenovan Evropski stabilnostni mehanizem (ESM). V njem je okoli petsto milijard evrov.

April. Portugalska se obrne na EU za pomoč pri reševanju finančnih težav.

Maj. Države evroobmočja in mednarodni denarni sklad Portugalski odobrita 78 milijard evrov pomoči.

Junij. Grčiji se kot pogoj za izplačilo nove tranše posojila postavi izvajanje varčevalnih ukrepov.

Evro | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Julij
. Grški parlament potrdi varčevalne ukrepe, EU državi odobri še 12 milijard evrov pomoči. Sklenjen je dogovor o novem rešitvenem paketu za Grčijo, težkem 109 milijard evrov.

Avgust. Kriza se razširi še na druge države, zviša se cena zadolževanja Italije in Španije. Evropska centralna banka napove kupovanje obveznic obeh držav.

September. Grški finančni minister se pritoži, da je bila njegova država izsiljevana, ponižana in izpostavljena kot dežurna krivka za težave v evroobmočju. Britanski zunanji minister William Hague Evropo označi za "gorečo hišo brez izhodov". Predsednik evropske komisije Jose M. Barroso krizo označi za "največji izziv EU doslej".

Oktober. Grčija dobi novo, osemmilijardno tranšo posojila. Nekatere zasebne banke, ki so posojale Grčiji, se strinjajo z odpisom polovice dolga.
Monti in Berlusconi | Avtor: Reuters Reuters

November. Zaradi krize v Grčiji odstopi premier George Papandreu, ki ga nadomesti Lucas Papademos. Ob vse večjih pritiskih k varčevanju odstopi tudi italijanski premier Silvio Berlusconi, nadomesti ga Mario Monti.

December: Voditelji članic EU dosežejo dogovor o fiskalnem paktu za zaostritev proračunske discipline v območju evra. Medvladnemu sporazumu od članic EU izrazito nasprotuje le Velika Britanija, ki se s tem oddalji od ostalih držav Unije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.