Svet
29 ogledov

Leto dni po terorističnem napadu: V Franciji ni nihče več isti

Bataclan, koncert Stinga EPA
Francija in svet se danes spominjata terorističnih napadov v Parizu, v katerih je pred letom dni umrlo 130 ljudi. Sinoči je v danes prenovljeni dvorani Bataclan, kjer je lani umrlo 90 ljudi, koncertiral britanski glasbenik Sting.

Na današnji dan pred letom dni je Francija doživela najhujši teroristični napad na svojih tleh po drugi svetovni vojni. Teroristi so v nizu napadov v Parizu ubili 130 ljudi, 493  je bilo ranjenih, številni med njimi huje. 

Sting | Avtor: EPA EPA
Sinoči je spominsko dogajanje odprl koncert Stinga v koncertni in gledališki dvorani Bataclan iz 19. stoletja, ki so jo leto dni temeljito obnavljali in zabrisali divjanje tričlanskega terorističnega odreda. Sting je sicer v tej dvorani s svojo takratno skupino Police nastopil že leta 1979.

Sting je koncert začel z minutno molka in to pred približno tisoč obiskovalci, ki jim je uspelo priti do vztopnic: "Nikoli jih ne bomo pozabili," je dejal britanski glasbenik množici med sicer zelo čustvenim nastopom.

Pariz leto dni po napadu | Avtor: EPA EPA
Pred koncertno dvorano so že nekaj ur pred koncertom veljali strogi varnostni ukrepi, policisti so okoli dvorane postavili ogrado. 

Tako bo tudi danes. Že zjutraj so na prizoriščih zločinov začeli odkrivati plakete z imeni žrtev. Na oglasnih prostorih, na katerih sicer objavljajo javne razglase, bodo ljudem omogočili, da tam pustijo sporočila v spomin na tragedijo in njene žrtve. Oblasti bodo poskrbele za prevoze svojce žrtev ter fizično ali psihično poškodovanih v napadih, ki se bodo želeli udeležiti komemoracij.

Razsvetlite prestolnico

Potekale bodo tudi druge slovesnosti, med drugim bodo po kanalu Saint-Martin spustili lampijone, Parižani pa se bodo lahko žrtev spomnili tudi s prižiganjem svečk na oknih. K temu so jih pod oznako #1fenetre1bougie pozivali tudi na spletnih družbenih omrežjih - cilj je povsem razsvetliti francosko prestolnico.

Preberite še: Leto dni po napadu

Kronologija napadov:

Po lanskem 13. novembru, po pariških napadih Francija ni več ista, pa verjetno tudi Evropa ne.
Niz napadov privržencev skrajne Islamske države se je globoko zarezal v francosko politiko in družbo.

Teroristični napad Pariz, ljudje po prijaletljski tekmi Francija:Nemčija na Stad | Avtor: EPA EPA
21.19 - Pred stadionom Stade de France v pariškem predmestju Saint-Denis, kjer pred 80.000 gledalci poteka nogometna tekma med ekipama Francije in Nemčije, odjekne prva eksplozija.

21:22 - Blizu stadiona odjekne še ena eksplozija

21:24 - Napadalci začnejo streljati na osebje bara Le Carillon in restavracije Le Petit Cambodge v živahnem, modnem 10. okrožju na vzhodu francoske prestolnice. Po podatkih urada generalnega tožilca je v teh napadih ubitih 15 ljudi, 22 pa ranjenih. Parlamentarno poročilo medtem navaja 13 smrtnih žrtev.

21:26 - Izstreljeni so streli pred kavarno Bonne Biere in restavracijo Casa Nostra v 11. pariškem okrožju, nedaleč od prvega napada. Ubitih je pet ljudi, 19 je ranjenih.

21:36 - V streljanju v restavraciji La Belle Equipe v 11. pariškem okrožju je ubitih 19 ljudi, 17 je ranjenih.

21:40 - Samomorilski napadalec sproži eksplozijo pred restavracijo Comptoir Voltaire v istem okrožju. Ranjenih je 16 ljudi.

Pariz napad | Avtor: EPA EPA
21:40 - Pred koncertno in gledališko dvorano Bataclan, ki prav tako stoji v 11. okrožju, se ustavi črn avtomobil. Trije moški z brzostrelkami vdrejo v dvorano in začno streljati po občinstvu, ki spremlja koncert ameriške metalske skupine Eagles of Death Metal. Zajamejo tudi talce.

21:53 - Pred stadionom Stade de France odjekne še ena eksplozija. Na tem prizorišču umrejo skupaj štirje ljudje, med njimi trije napadalci.

21:57 - Dvema policistoma uspe vstopiti v dvorano Bataclan, kjer streljata na enega izmed teroristov. Temu kljub temu uspe sprožiti jopič z eksplozivom, policista pa sta se zaradi strelov z balkona primorana umakniti.

22:53 - Tekma med nogometnima ekipama Francije in Nemčije na Stade de France se konča z zmago Francozov 2:0. Gledalcem naročijo, naj zaradi "incidentov v bližini" postopoma zapustijo stadion. Prizorišče se izprazni brez incidenta.

00:18 - Francoska policija v operaciji, ki traja pol ure, vdre v dvorano Bataclan. Preostala terorista umreta, pri čemer eden izmed njiju sproži jopič z eksplozivom. V Bataclanu je ubitih 90 ljudi, več deset je ranjenih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Božidar Dinič 16:09 13.november 2016.

    egalite fraternite liberte sicer pa vam marabunta moj priklon za vaš komentar

  • marabunta 10:04 13.november 2016.

    a bejž, no?? kdo se bo pa spomnil vseh ostalih žrtev terorizma, ki pač niso imele te "sreče", da so umrle v Parizu....nehajmo s to dvoličnostjo in hinavščino, zakaj so nekatere žrtve več vredne od drugih?? kdaj bo pa za ...prikaži več njih organiziran koncert, kdajjjjj???? fujjjj