Svet
22 ogledov

"Letos bo hudo, 2013 bo še hujše"

svetovni gospodarski forum Reuters
Politiki in gospodarstveniki: napredujemo pri iskanju izhoda iz krize. Stroka: niste nas prepričali. Napovedujejo razpad evropske monetarne unije.

V švicarskem Davosu se je zaključil Svetovni gospodarski forum. Politiki in gospodarstveniki z zagotovili, da je prišlo pri reševanju krize območja evra do napredka, stroke niso prepričali. Ta je napovedala razpad današnje evropske monetarne unije in poslabšanje položaja ZDA, opozorila pa je tudi na posledice konflikta z Iranom.

"Samo vprašanje časa, kdaj bo evro razpadel"

Forum je nasploh potekal v znamenju evropske dolžniške krize v območju držav s skupno evropsko valuto. Profesor ekonomije na newyorški univerzi Nouriel Roubini je danes poudaril, da bo svet lahko letošnje leto še nekako prebrodil, da pa ga nato čakajo še bolj turbulentni časi.

Leta 2013 bi lahko prišlo do popolne nevihte - vrhunca krize območja evra, zaostritve finančnih težav ZDA, padca investicij in nato krize na Kitajskem, je napovedal. Po njegovem mnenju je samo še vprašanje časa, kdaj bo začelo območje evra razpadati.

"2013 bo luknja še globja"

Podobno pesimističen je bil tudi kolumnist ameriškega časnika New York Times Thomas Friedman. "Čutim, da bomo naslednje leto ponovno v hudih težavah, da bo luknja še globlja," je dejal.

Nemška kanclerka Angela Merkel in danska premierka Helle Thorning-Schmidt verjameta, da kriza držav z evrom kaže, da je potrebno integracijo na stari celini še okrepiti.

Komentarjev 1
  • privat 07:45 27.marec 2012.

    kaj ni jasno tem fašistom?? Človek se lahko razvija z človekom...narod z narodom...Zakaj pa se ne bi pomirili z Iranom ,priznali neodvisnost in nedodatlivost Palestine, pomagali koreji da se združi in razvija skupaj z Evropo ...Ne ti fašisti hočejo zasužniti ...prikaži več male ljudi,narediti jih odvisne od države,pobiti palestince in vse kosooke ,črnce itd...ja taka je bodočnost z današnjo vladavino izakolisja !!Vse je namerno in dobropremišljeno v škodo malih ljudi