Svet
13 ogledov

Letos manj Slovencev na Hrvaškem

Hiša na obali. Shutterstock
Na Hrvaškem so septembra in oktobra nadaljevali s pozitivnimi trendi v turizmu in zabeležili milijon nočitev več kot v enakem obdobju lani, so pojasnili na hrvaškem ministrstvu za turizem.

Slovenskih nočitev je bilo sicer manj, čeprav Slovenci s 7,34 milijona nočitev letos ostajajo v samem vrhu, takoj za Nemci, ki so na prvem mestu. Hrvaško je septembra obiskalo 97.000 slovenskih turistov oz. 11 odstotkov manj kot septembra lani, ki so ustvarili slabih 588.000 prenočitev oz. odstotek manj kot septembra 2011.

Oktobra je Hrvaško obiskalo 29.000 slovenskih turistov ali 1,4 odstotka več kot oktobra lani, ki so ustvarili dobrih 85.000 prenočitev, kar v medletni primerjavi predstavlja dvoodstotni padec, so za STA še povedali na hrvaškem ministrstvu za turizem.

Še vedno stajamo na vrhu

Čeprav so Slovenci septembra in oktobra ustvarili manj prenočitev, ostajajo v vrhu lestvice po nočitvah. Največ nočitev, 14,8 milijona, so imeli Nemci - Hrvaško je namreč v prvih 10 mesecih leta obiskalo 1,7 milijona nemških turistov.

Po številu nočitev Nemcem sledijo Slovenci s 7,34 milijona prenočitev, Avstrijci 5,6 milijona prenočitev, Čehi s 4,8 milijona prenočitev in Italijani s 4,6 milijona prenočitev.

Hrvaško obiskalo 12 milijonov

Hrvaško je sicer v prvih 10 mesecih leta obiskalo slabih 12 milijonov turistov oz. pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ki so ustvarili slabih 70 milijona prenočitev, kar na letni ravni predstavlja 6,4-odstotno rast.

Oktobra je Hrvaško obiskalo dobrih pol milijona turistov oz. sedem odstotkov več kot oktobra 2011 (največ iz Nemčije, Avstrije in Velike Britanije), ki so ustvarili 1,84 milijona prenočitev, kar je dobrih 10 odstotkov več kot oktobra lani.

Zaslužili so več kot lani

Hrvaški minister za turizem Veljko Ostojić pričakuje, da se bodo pozitivni trendi v turizmu nadaljevali do konca leta.

Ostojić je letos že večkrat izjavil, da naj bi letos iz naslova turizma zaslužili od tri do pet odstotkov več kot lani. Prihodki iz turizma so lani dosegli 6,7 milijarde evrov, letos pa naj bi se po pričakovanjih zvišali na sedem milijard evrov, kar je približno 15 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Komentarjev 1
  • Scott 03:49 11.november 2012.

    Nič čudnega,ko pa je drugje ceneje (Tunizija,Malta,Bolgarija,Turčija,Grčija-vsaj 5 otokov,Francija-Azurna obala 40km od Cannes-a pa vse do meje s Španijo,celo Ciper je bil letos cenejši,a le v mesecu maju,...)