Svet
8 ogledov

Letos ne gredo več na Everest

everest Žurnal24 main
Nepalski vodniki na Mount Everest so se odločili – v letošnji plezalni sezoni se nihče od njih ne bo več povzpel na najvišjo goro sveta.

"To popoldne smo imeli dolg sestanek in odločili smo se, da to leto ustavimo plezanje in tako počastimo naše padle brate. Glede tega so enotni vsi šerpe," je iz baznega kampa povedal lokalni vodnik Tulsi Gurung. Šerpe bodo na tak način počastili svoje kolege, ki so umrli v petkovem plazu.

Črn prvi dan

Nekateri vodniki so po besedah Gurunga, ki je brat enega izmed pogrešanih v petkovem plazu, že zapustili bazo, drugi bodo v približno enem tednu pobrali opremo in odšli.

V plazu je v petek umrlo 13 šerp, še trije so ostali pokopani v snegu. Vodniki vsako leto, preden se maja začne alpinistična sezona, opravijo prvi vzpon na Mount Everest, da pripravijo tabor za alpiniste. "16 ljudi je umrlo na gori prvi dan plezanja. Kako naj se zdaj mi povzpnemo," se je danes vprašal šerpa Pasang.

Vodniki so zagrozili, da bodo ustavili vse plezanje na najvišjo goro sveta, vladi pa so postavili ultimat, v katerem so do prihodnjega ponedeljka zahtevali višje odškodnine, dogovor o reviziji zavarovalniških izplačil in socialni sklad za šerpe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.