Svet
21 ogledov

Letos se obeta kar sedem Katrin

1/6
Žurnal24 main
Strokovnjaki napovedujejo, da se letos atlantski obali obeta do 14 orkanov. Od tega bo morda sedem tako uničujočih, kot je bila Katrina.

Letošnja sezona orkanov v Atlantiku bo morda najhujša doslej, ocenjuje ameriška agencija za oceane in ozračje. Če se bo ta teza izkazala za resnično, bodo posledice izliva nafte v Mehiškem zalivu še hujše.

Agencija za letos predvideva med osem in 14 orkani, od tega naj bi jih med tri in sedem doseglo hitrost vetra nad 180 kilometrov na uro. Ti orkani bi tako lahko celo podrli rekord izpred petih let, ko so ZDA zajeli štirje hujši orkani. Katrina je denimo vzela kar 1500 življenj, povzročila pa preko 80 milijonov ameriških dolarjev škode (več kot 65 milijonov evrov).

Orkanska sezona v Atlantiku traja pol leta. Začne se 1. junija, najhujši orkani pa so po navadi avgusta in septembra. Na sezono je povprečno šest orkanov in po ocenah upraviteljice agencije Jane Lubchenco se lahko zgodi, da bo letošnja sezona najbolj aktivna v zgodovini. Orkani bodo nafto, ki je v minulih tednih iztekala v Mehiški zaliv, raznesli po širšem območju in tako razširili ekološko katastrofo.

Sopomenke:
tropski ciklon, tajfun (izraz se uporablja na območju Tihega oceana), hurikan (Srednja Amerika), ciklon, Willy-Willies (Avstralija) in orkan.

Kot kažejo trenutne napovedi, bi letos Svetovna meteorološka organizacija morala pripraviti daljši spisek z imeni za orkane. Seveda se to v nobenem primeru ne bo zgodilo: letno namreč pripravijo spisek z 21 imeni. Orkanu dajo ime, ko doseže moč tropske depresije po Saffir-Simpsonovi lestvici. Seznami se letno izmenjujejo: letos bo denimo v uporabi seznam iz leta 2004.
Nekatera imena se ne bodo več uporabljala
Prvič je do poimenovanja tropskih ciklonov prišlo v začetku prejšnjega stoletja. Med drugo svetovno vojno se je razširilo poimenovanje z ženskimi imeni, leta 1979 pa so začeli uporabljati tudi moška imena. A zaradi katastrofalnosti se verjetno imena, kot so Stan, Andrew, Mitch, Floyd, Dean in Felix, ne bodo več uporabljala.

V galeriji si lahko ogledate nekaj posnetkov orkanov s preteklih let.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.