Svet
7 ogledov

Letos ubitih 105 novinarjev

Žurnal24 main
V letošnjem letu je bilo pri svojem delu ubitih 105 novinarjev v 33 državah po svetu, kar je 17 novinarjev manj kot leta 2009. Največ novinarjev je umrlo v Mehiki, Pakistanu in Hondurasu.

Po podatkih nevladne, neodvisne in neprofitne organizacije Press Emblem Campaign (PEC) s sedežem v Ženevi so bili v letošnjem letu najbolj v nevarnosti novinarji iz Mehike.

Zaradi razkrivanja povezav med oblastjo in mamilarskimi karteli je umrlo 14 novinarjev. Enako število novinarjev je umrlo tudi v Pakistanu. Gre predvsem za poročevalce iz obmejnih območij z Afganistanom.

Število ubitih novinarjev (vir: PEC)
leto število ubitih novinarjev
2010           105
2009           122
2008             91
2007           115
2006             96

Na tretje mesto se je uvrstil Honduras (devet ubitih novinarjev), sledijo Filipini (šest), Rusija (pet) in Kolumbija s štirimi ubitimi novinarji.

PEC je ob tem obsodil tudi smrt "turškega novinarja, ki so ga ubile izraelske varnostne sile v mednarodnih vodah na poti proti Gazi".

V zadnjih petih letih je življenje izgubilo 529 novinarjev, po podatkih omenjene organizacije pa je za novinarski poklic še vedno najbolj nevarna država Irak. V tej je v zadnjih petih letih umrlo 127 novinarjev.

Organizacijo Press Emblem Campaign je leta 2004 ustanovila skupina novinarjev iz različnih držav kot odgovor na vojno v Iraku, kjer je življenje izgubilo največ novinarjev, in zaradi porasta števila novinarjev, ki so bili pri opravljanju svojega poklica ubiti, napadeni, ali pa jim je bilo opravljanje dela onemogočeno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.