Svet
7 ogledov

Letošnje leto bo hladnejše

Gibanje temperature v zadnjem stoletju. Žurnal24 main
Temperature po svetu bodo zahvaljujoč vremenskemu pojavu La Nina letos nižje kot lani.

Strokovnjaki za podnebje iz Združenih narodov predvidevajo, da se bo učinek La Niñje, ki ohlaja morski tok v Tihem oceanu, zavlekel v poletje.

Ker se globalne temperature po svetu od leta 1998 ne dvigujejo več, nekateri strokovnjaki že dvomijo o teoriji klimatskih sprememb. Vseeno pa znanstveniki napovedujejo, da nas v naslednjih petih letih čakajo rekordno visoke temperature.

 

Dejstva o La Niñi

- v španščini pomeni "deklica";
- s tem izrazom označujemo ohlajevanje Tihega oceana, ki povzroča obsežne padavine;
- po navadi traja 12 mesecev in povzroči manj škode kot pojav močnejšega El Niña.

Spremenljivost, ne spremembe
La Niña in El Niño sta dva obsežna tihomorska pojava, ki se pojavljata na nekaj let in katerih vpliv seže
po vsem svetu. El Niño (deček) planet ogreva, medtem ko ga La Niña (deklica) ohlaja. Letos je Tihi ocean v močnem objemu La Niñe, ki je že povzročila obilne padavine v Avstraliji in najnižje temeprature v zadnjih desetletjih na Kitajskem. Na za kakšno desetinko stopinje nižje temperature bo La Niña vplivala še vse do polletja.

Nekateri znanstveniki se sprašujejo, ali je globalno segrevanje ozračja že doseglo vrhunec in se je Zemlja izkazala za bolj odporno na te pojave, kot se je domnevalo do zdaj. Kljub temu druga znanstvena stran poudarja, da so temperature od leta 1998 še vedno nad stoletnim povprečjem in da vreme posameznega leta ne pomeni kaj dosti znotraj dolgotrajnega procesa segrevanja. La Niña naj bi bila tako le izraz trenutne nestalnosti, medtem ko je dolgotrajni trend gibanja temperatur še vedno obrnjen navzgor.

Trenutna La Niña se je razvila na začetku leta 2007, kljub temu pa je bilo lansko leto še vedno eno najtoplejših do zdaj s povprečno temperaturo 0,4 stopinje Celzija nad dolgoletnim povprečjem. Letošnji januar je bil najhladnejši v zadnjih letih, medtem ko je bil še lanski januar rekordno topel. Zadnji velik vpliv La Niñe se je čutil v letih 1988–1989.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.