Svet
32 ogledov

Letta: Edini možni izid je uspeh

Enrico Letta Reuters
Novi italijanski premier Enrico Letta je v poslanski zbornici predstavil program svoje vlade. Italija mora izpolniti svoje obveznosti do EU, s čimer si bo znova priborila kredibilnost, a zgolj varčevalne politike ubijajo državo, je opozoril.

Pred poslansko zbornico je Enrico Letta danes obljubil, da bo tretje največje gospodarsko v območju evra na pravo pot usmeril v 18 mesecih, sicer se bo službi odpovedal. "Edini možni izid je uspeh. Po 18 mesecih bom preveril, ali program reform teče po načrtih. Če načrt propade, bom sprejel posledice," je zagotovil.

V okviru programa sicer Letta načrtuje zmanjšanje davčnega bremena, a brez novega zadolževanja. Sporni davek na nepremičnine, glede katerega so se pojavila razhajanja med njegovo Demokratsko stranko in Ljudstvom svobode nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija, bodo preoblikovali. Rok za plačilo davka v sedanji obliki je junij, a bo vlada Lette ta datum premaknila.

Sicer bo prioriteta 46-letnega premiera boj proti visoki brezposelnosti. Prav tako bo njegova vlada okrepila ukrepe za blaženje socialnih stisk. Odpravljali bodo birokratske ovire, ki težijo podjetja, je zagotovil premier in obljubil spodbude za podjetja, ki bodo zaposlovala mlade. Letta je izrazil pripravljenost na pomoč problematičnemu gradbenemu sektorju, načrtuje pa še rahljanje italijanskega pakta stabilnosti, ki občine in regije sili v strogo varčevanje.

Kar se tiče ukrepov v Italiji si bo nova vlada prizadevala tudi za spremembo volilne zakonodaje, da bi lahko država v prihodnje dobila trdnejše vlade. Letta vidi tudi potrebo po spremembah ustave, saj želi preseči "zastareli" dvodomni sistem, po katerem je italijanski parlament razdeljen na poslansko zbornico in senat.

"Cilj se imenuje Združene države Evrope"

Na mednarodni ravni pa si bo Letta prizadeval za omilitev varčevalnih ukrepov, pri čemer pa se bo še naprej zavzemal za združeno Evropo. "Evropa lahko znova postane motor vzdržnega razvoja, če se odpre. Če ne bomo držali skupaj, pa smo vsi izgubljeni, tako na severu kot na jugu celine," je poslance posvaril italijanski premier.

V prihodnjih dneh naj bi Letta obiskal Bruselj, Berlin in Pariz, s čimer želi dokazati, da ima Italija Evropi zelo naklonjeno vlado. Poudaril je še, da brez politične unije gospodarska unija nima nobene prihodnosti, kar je po njegovih besedah znova dokazala kriza. "Cilj, h kateremu smo namenjeni, se imenuje Združene države Evrope," je Letta poudaril po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Letta je sicer v preteklih dneh že večkrat ocenil, da je italijanska politika izgubila zaupanje državljanov. Proti temu se bo med drugim boril z ukinitvami privilegijev ministrov. Danes je namreč napovedal poseg v plače ministrov, ki so tudi poslanci, in so tako upravičeni do dveh plač. "Do bomo vodili z zgledom, bo prvi ukrep vlade zmanjšanje plač ministrov, ki so tudi člani parlamenta," je napovedal.

Večina poslancev zbornice je po zaključku nagovora Lette vstala in ga pospremila z aplavzom. Na svojih mestih so medtem obsedeli poslanci gibanja Pet zvezd, stranke Levica, ekologija in svoboda ter Severne lige, še poroča Ansa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.