Svet
5 ogledov

Letta še zadnjič

Enrico Letta EPA
Italijanski premier Enrico Letta danes še zadnjič vodi sejo vlade, preden bo ob 16. uri predsedniku države Giorgiu Napolitanu predal odstopno izjavo. Najverjetnejši naslednik je Matteo Renzi.

Giorgio Napolitano bo po prejemu odstopne izjave sporočil, kdaj bo začel politična posvetovanja. Za najverjetnejšega novega mandatarja velja prvi mož Demokratske stranke Matteo Renzi.

Možnost, da bi Napolitano politična posvetovanja o novem mandatarju končal zelo kmalu, ni izključena, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Renziju bi lahko nalogo za sestavo nove vlade poveril že v nedeljo.

Letta je odstop s premierskega položaja napovedal, potem ko je njegova Demokratska stranka v četrtek z veliko večino potrdila predlog Renzija za preoblikovanje vlade. Lettini vladi Renzi očita odlašanje z nujno potrebnimi reformami.

Četrti premier v štirih letih

Italija bo zdaj dobila že četrtega premierja v zadnjih štirih letih, kar naj bi po pričakovanjih postal prav Renzi, ki ga Napolitano lahko predlaga brez novih volitev. Če bo Renzi postal premier, bo že tretji italijanski premier zapored, ki ni bil neposredno izvoljen.

Predsednik države bo sicer pred podelitvijo mandata moral preveriti, ali bi Renzijeva vlada v parlamentu lahko zbrala zadostno podporo za vladanje.

88-letni Napolitano, ki naj bi imel sicer kot italijanski predsednik predvsem simbolno vlogo, se je v časih politične krize že večkrat izkazal kot ključen mož. Novembra 2011 je do odstopa pripeljal takratnega premiera Silvia Berlusconija in namesto njega na premierski stolček postavil Maria Montija. Po Montiju in parlamentarnih volitvah, ki niso dale jasnega zmagovalca, je na čelo vlade dvignil Letto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.