Svet
16 ogledov

Levi opoziciji uspel manever za predčasne volitve

Aleksis Cipras EPA
V Grčiji bodo spomladi špredčasne volitve na katerih naj bi največ možnosti imela leva Siriza, ki sicer nasprotuje ukrepom EU.

Grški parlament tudi v tretjem in obenem zadnjem poskusu ni izvolil novega predsednika države. Kandidat vlade Stavras Dimas je na koncu prejel 168 glasov podpore, potreboval bi jih 180.

Po dveh neuspelih poskusih izvolitve naslednika 85-letnega Karolosa Papuljasa na predsedniškem stolčku 17. in 23. decembra je bilo sicer pričakovati, da se bo podobno iztekel tudi današnji odločilen krog.

Razpis predčasnih volitev

V skladu z ustavo mora sedaj v roku desetih dni slediti razpustitev parlamenta, tej pa sledi razpis predčasnih parlamentarnih volitev.

Predsednik ima v Grčiji sicer zgolj reprezentativno vlogo in glasovanje v parlamentu bi moralo biti formalnost. A opozicija z levo Sirizo na čelu ga je želela tokrat izkoristiti kot orodje za razpis predčasnih parlamentarnih volitev in to ji je sedaj tudi uspelo. Sodeč po anketah naj bi namreč na predčasnih volitvah kot najmočnejša sila slavila Siriza.

Siriza nasprotuje varčevalni politiki

Grški premier Antonis Samaras se je želel po drugi strani za vsako ceno izogniti predčasnim volitvam, da bi lahko njegova vlada prej zaključila pogajanja s tujimi posojilodajalci - Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom.

Vodja Sirize Aleksis Cipras namreč nasprotuje varčevalni in reformni politiki, ki jo v Grčiji po nareku mednarodnih posojilodajalcev izvaja vlada, ter se želi na novo pogajati o pogojih vračanja dolga.

Grške delnice so danes po glasovanju v parlamentu strmoglavile za kar enajst odstotkov.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:29 30.december 2014.

    najhuj je ker se menca med enim pa drugim...in pol je vse napol narjen. verjetn jih bo pahnil še globje kratkoročno vsaj.

  • STF 11:09 30.december 2014.

    Najebal ste ga zdej..

  • Ferluci 17:50 29.december 2014.

    Pa bo šel ves trud v maloro..