Svet
13 ogledov

"Ležal sem tam in pljuval zobe"

Breivik Reuters
Na sojenju Andersu Behringu Breiviku so danes pričali preživeli njegovega pokola. Pred sodiščem v Oslu je napovedan protestni shod, na katerem naj bi zapeli norveško ljudsko pesem, ki jo Breivik sovraži.

Kot prva priča je danes nastopil Harald Fosker, ki je povedal, da je šel 22. julija popoldne v svojo pisarno po neke dokumente, nato pa naj bi odpotoval v Francijo. Ko je s svojim šefom govoril po telefonu, je eksplodirala bomba. "Spominjam se silovite eksplozije in da me je zadelo v obraz. Bilo je tako, kot da bi me nekdo udaril z lopato," je dejal Fosker.

Fosker je še povedal, da mu je bilo takoj jasno, da je šlo za teroristični napad. "Nisem se premikal, ker sem se bal, da je eksplozija poškodovala nadstropje. Ležal sem tam in pljuval zobe, medtem ko sem klical pomoč," je dodal.

67-letnik je utrpel hude poškodbe obraza, glave in zob. Imel je zlomljeno čeljust, več ran na očeh, zaradi česar zdaj slabše vidi.

Protestni shod pred sodiščem

Sicer pa naj bi danes pred sodiščem v Oslu potekal protestni shod, na katerem naj bi več tisoč protestnikov zapelo norveško ljudsko pesem Otroci mavrice, za katero Breivik trdi, da je namenjena marksistični indoktrinaciji.

Na svetovnem spletu je udeležbo na protestu napovedalo več kot pet tisoč ljudi, prihod pa so napovedali tudi avtor pesmi Lillebjörn Nilsen ter ministri za kulturo Norveške, Švedske, Finske Danske in Islandije. Podobni dogodki so napovedani tudi v drugih norveških mestih.

Komentarjev 1
  • 1111 14:13 26.april 2012.

    ...zakaj se sploh sodi takemu ? ...dat ga v sod in polivat z kislino, ob navzočnosti staršev...