Svet
187 ogledov

"Liberland“, nova evropska država?

Liberland googlemaps
Čeh je na sedmih kvadratnih kilometrih med Srbijo in Hrvaško razglasil svojo državo.

Čeh Vit Jedlička je 13. aprila na območju polotoka v bližini srbskega mesta Baški Monošter razglasil novo državo: Svobodno republiko Liberland. Ozemlje male državice, ki se nahaja na sedmih kvadratnih kilometrih ne meji med Srbijo in Hrvaško, je t.i. "nikogaršnja zemlja". V zadnjih desetih dneh so novonastali državi svetovni mediji posvečali kar nekaj pozornosti, za kar se "predsednik“ Jedlička pohvali na facebook strani kvazi-države.

Glavni moto "Živi in pusti živeti"

O novi državi so že poročali v zahodnoevropskih in ameriških medijih. Chicago Tribune tako piše, da je bilo dejanje promocijska poteza, ki se je začela kot šala, a se naj ustanavljanje države ne bi jemalo zlahka. Foxnews je z Jedličko opravil intervju, v katerem je predsednik novonastale države povedal, da je državo ustanovil, ker je bil na Češkem izpostavljen nepotrebnim omejitvam in davkom.

Zastava Svobodne republike Liberland | Avtor: Facebook Facebook

Na spletni strani Liberland.org je možno prebrati začasno ustavo države, oddati prošnjo za državljanstvo in prispevati donacije. Za državljanstvo naj bi po informacijah avstrijskega portala news.at zaprosilo že več kot 250.000 ljudi. Kriteriji za državljanstvo so razmeroma nizki: prosilec mora spoštovati ljudi, ne glede njihovo raso, etničnost, spolno usmerjenost in vero in ne sme imeti kriminalne, komunistične, nacistične ali druge ekstremistične preteklosti. Kako se navedene pogoje preverja iz informacij na spletni strani ni razpoznati.

Srbija brez reakcije, Hrvaška uradno ne komentira

Za območje, ki ga je Jedlička razglasil za Liberland, trenutno skrbi Hrvaška, a je uradno "nikogaršnja zemlja". Vseeno to ne pomeni, da si lahko zemljo lasti kdorkoli. Čeprav niti Srbija, niti Hrvaška ne terjata ozemlja, je v vsakem primeru del ene ali druge države.

Na diplomatsko pošto, ki jo je Jedlička poslal obema državama, še ni dobil odgovora. Srbija zadeve ni komentirala. Hrvaško Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve pa je na svoji facebook strani poudarilo: "Spletne domislice, vkolikor so tudi zanimive, so le to ... spletne domisle, katere uradno ne bomo komentirali."

Potni listi NSK in Kraljestvo Severni Sudan

Čeh Jedlička ni prvi, ki je razglasil svojo državo. Leta 2014 je Američan Jeremiah Heaton zasadil zastavo svoje države "Kraljestvo Severnega Sudana" v puščavo med Sudanom in Egiptom in sebe razglasil za novega kralja tega območja. Tudi v tem primeru se je novi vladar odločil za ozemlje, ki si ga nobena druga država ne lasti. Dva tisoč kvadratnih metrov puščave si je Američan polastil z namenom, da bi lahko njegova hčerka postala princesa, saj si je to zažlela za sedmi rojstni dan.

Slovenski umetniški kolektiv NSK (Neue Slovenische Kunst) je že leta 1992 ustanovila neozemeljsko državo NSK, ki izdaja tudi potne liste. Na svoji spletni strani pa NSK opozarja, da z njihovimi potnimi listi ni mogoče prestopati mednarodnih meja. Za potni list NSK so zaprosili tudi Tajvanci in Nigerjanci, kjer naj bi iz umetniškega artefakta nastal lažni uradni dokument.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.