Svet
6 ogledov

Libija je osvobojena!

Veselje v Libiji Žurnal24 main
Na deset tisoče ljudi se je zbralo na glavnem trgu Bengazija, kjer so razglasili narodno osvoboditev.

"Vse pozivam k odpuščanju, toleranci in spravi. Iz svojih duš moramo izgnati sovraštvo in zavist. To je pogoj za uspeh revolucije in uspeh prihodnje Libije," je množici, ki se je zbrala na simbolnem mestu - Trgu svobode v Bengaziju, kjer se je začel upor proti Moamerju Gadafiju – dejal vodja libijskega prehodnega nacionalnega sveta Mustafa Abdel Džalil.

Na deset tisoče Libijcev je slavilo osvoboditev države po 42-letni Gadafijevi vladavini. Džalil je pozval k vladavini prava in "nič drugega kot prava, pravice ne smemo vzeti s silo v svoje roke".

Miril mednarodno skupnost

Izrazil je upanje, da se bodo svojega vladarja kmalu vrgli s prestola tudi v Jemnu in Siriji. Mednarodni skupnosti pa je zagotovil, da bo Libija spoštovala vse do sedaj podpisane sporazume.

Trenutni premier Mahmud Džibril pa je že včeraj dejal, da bodo imeli volitve junija prihodnje leto. Izvoljeno telo bo spisalo ustavo, na kateri bodo nato odločali na referendumu.

Vendar je Libijcem, zbranim na trgu v Bengaziju, danes bolj malo mar vseh prihodnjih procedur. Vlada veselje in upanje na boljšo prihodnost, poroča BBC.



Komentarjev 1
  • privat 16:20 26.oktober 2011.

    iz okupacije v okupacijo...libija svobodna?? Kdaj?? Za koliko časa??