Svet
15 ogledov

Libija: piti so morali lasten urin

Libija Žurnal24 main
Medtem ko so libijski uporniki vse bližje Gadafijevi rezidenci v njegovem rojstnem mestu, na dan prihajajo grozljive zgodbe o mučenju zajetih nasprotnikov režima. Faraj Omar Eljanin: Zaporniki so morali piti lasten urin.

Pred več kot šestimi meseci, ko se je začela ljudska vstaja proti režimu libijskega voditelja Moamerja Gadafija, so njegove sile zajele več libijskih upornikov.  Eden izmed njih je bil tudi Faraj Omar Eljanin iz obalnega mesta Al Khums, ki je na lastni koži občutil trpinčenje s strani Gadafijevih sil.

Gadafijeve sile so ga namreč skupaj z drugimi uporniki pripeljali v tovarno, kjer so ga več ur zasliševali. Pri tem so mu močno zavezali roke in ga z električnimi šoki na njegove genitalije hoteli prisiliti, da prizna revolucionarna kazniva dejanja.

Zaprli so ga v ladijski kontejner

Kot je Eljanin dejal za britansko televizijsko postajo Sky News, se je sprva upiral, ko pa so Gadafijevi privrženci zagrozili, da bodo posilili njegovo mamo in sestro, pa je dejal, da bo priznal vse. Mučenje se s tem ni končalo, saj so ga v začetku junija skupaj še z 29 priporniki dobesedno vrgli v ladijski kontejner. Kot je razvidno iz posnetka, so Gadafijeve sile stene kontejnerja preluknjale s streli.

Sprva so dobili le nekaj kruha in vode, del kontejnerja, kjer so bila vrata še odprta, pa so uporabljali za toaletne potrebe. Po šestih dnevih, kot pripoveduje Eljanin, pa so kontejner zaprli in zaklenili. Zaradi velike vročine in pomanjkanja svežega zraka, so zaporniki dehidrirali in iz ure v ure je bilo vse bolj huje.

"Ljudje so začeli piti lasten urin"

"Ni bilo ne vode, ne hrane. Ljudje so začeli piti lasten urin in ožemali so majice, da so lahko pili svoj znoj," je dejal. "Videl sem veliko ljudi, ki so umirali pred mojimi očmi. Ko so stražarji odprli vrata, zaradi smradu niso hoteli vstopiti v kontejner. Zato sem moral iz njega znositi trupla."

Diana El Tahawy iz Amnesty Internationala je dogodek preiskala in ugotovila, da jih je od 29 zapornikov preživelo le deset. Njihovih trupel pa še niso našli.

Gadafijeve sile so potem Eljanina odpeljale v Tripoli, kjer je tri mesece preživel v zaporu v poslopju varnostno-obveščevalne službe. Na prostost pa je prišel le dan potem, ko so libijski uporniki zavzeli Zeleni trg v Tripoliju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.