Svet
16 ogledov

Libija: vihar ovira uporniško ofenzivo

Libija Reuters
Sile libijskega nacionalnega prehodnega sveta so danes upočasnile silovito ofenzivo na Sirto, eno zadnjih utrdb nekdanjega režima, ker je območje zajel puščavski vihar.

Sile nacionalnega prehodnega sveta, ki so poskušale mesto zavzeti predvsem z vzhodne in zahodne smeri, so bile od sil nekdanjega režima, vkopanega v središču mesta, oddaljene le še kilometer, ko je območje zajel puščavski vihar in zmanjšal vidljivost na nekaj sto metrov.

Uporniške sile so nov napad na Sirto začele v petek, ko so napovedovale, da jim bo strateško pomembno mesto uspelo zavzeti še isti dan. Kljub silovitosti napada pa so se sile nacionalnega prehodnega sveta še vedno soočale z upiranjem sil nekdanjega režima okoli konferenčnega središča, enega izmed sedežev Gadafijevih podpornikov na vzhodu mesta, in Zelenega trga v središču mesta.

Gadafi naj bi že izgubil nadzor

Mesto, ki leži okoli 410 kilometrov vzhodno od Tripolija, so v petek preletavala tudi letala zveze Nato. Po besedah predstavnika ameriških obrambnih sil, ki navaja zvezo Nato, nekdanji libijski voditelj Moamer Gadafi nima več nadzora nad svojimi silami, ki so na robu poraza.

Sirta in Bani Valid, puščavsko mesto, ki leži okoli 170 kilometrov jugovzhodno od Tripolija, sta še zadnji utrdbi nekdanjega Gadafijevega režima. Sile nacionalnega prehodnega sveta večino države nadzorujejo že vse od padca Gadafijevega režima avgusta letos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.