Svet
23 ogledov

Libija zaprosila za predajo Gadafijevega "mesarja“

Polkovnik Gadafi. Reuters
Libija je danes uradno zaprosila za predajo gadafijevega šefa obveščevalne službe, po tem, ko so ga včeraj aretirali v Mavretaniji. Abdullaha al-Senussija, znanega pod vzdevkom mesar, iščejo zaradi zločinov proti človeštvu.

Mavretanske oblasti so sporočile, da je bil triinšestdesetletni Abdullah al-Senussi aretiran danes ponoči, ko se je želel vkrcati na redni let iz Casablance, imel pa je ponarejen Mavretanski potni list. Libijske oblasti navedb sicer še niso potrdile.

Aretirani je veljal za najbolj zaupanja vrednega sodelavca nekdanjega libijskega voditelja Gadafija. Po tem, ko so Gadafija po mesecih spopadov ubili, je al Senussi prebegnil v Libijo.

Al Senussi oziroma mesar, kot so ga klicali, velja za suroveža, ki je osebno tepel in zlorabljal zapornike. Med drugim ga bremenijo obtožbe o usmrtitvi 1.200 zapornikov v zaporu Abu Salim v Tripoliju v letu 1996. Mednarodno sodišče za zločine ga tudi sicer išče zaradi zločinov proti človeštvu.

Senussi je eden zadnjih pomembnih članov Gadafijevega režima, ki je bil vedno na prostosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.