Svet
22 ogledov

Libijcem milijoni dolarjev

Med prostovoljci, ki so se pridružili Gadafijevim silam, je veliko žensk. (Foto: Žurnal24 main
V Rimu so danes znova razpravljali o oboroževanju libijskih upornikov. Ustanovili bodo poseben sklad, s katerim bodo finančno pomagali političnemu organu libijskih upornikov.

Tako imenovana kontaktna skupina o Libiji je na srečanju v Rimu dosegla dogovor o oblikovanju posebnega sklada, s katerim bodo finančno pomagali političnemu organu libijskih upornikov, prehodnemu narodnemu svetu. Po besedah italijanskega zunanjega ministra Franca Frattinija gre za začasni finančni mehanizem, ki bo omogočil učinkovito in transparentno posredovanje sredstev libijskim upornikom. Pri tem pa je opozoril, da je treba rešiti "resno vprašanje", to je možnost, da prehodni svet zahteva odmrznitev v tujini zamrznjenih libijskih sredstev za humanitarne namene.

Evropa in Amerika zamrznili 60 milijard dolarjev
Uporniki so sicer že večkrat poudarili, da bi potrebovali predvsem orožje, saj se s svojim ne zmorejo boriti proti provladnim silam. EU in ZDA naj bi skupaj na libijskih računih in naložbah v tujini zamrznili okoli 60 milijard dolarjev. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je že dejala, da bodo ZDA sredstva za pomoč libijskemu ljudstvu črpale iz zamrznjenih računov libijskega režima.

Nujno bi potrebovali dve do tri milijarde dolarjev, ocenjujejo libijski uporniki.

Po besedah Clintonove bodo ZDA v odgovor na poziv ZN za Libijce prispevale 53 milijonov dolarjev. 25 milijonov dolarjev naj bi prispevale še gmotne pomoči prehodnemu narodnemu svetu. ZDA, Francija in Italija so sicer zaenkrat zagotovile oziroma obljubile okoli 250 milijonov dolarjev – uporniki zahtevajo bistveno več, saj naj bi imeli dovolj denarja za hrano in nujne dobrine le do konca maja. Nujno bi potrebovali dva do tri milijarde dolarjev, ocenjujejo.

Španija in Danska pa sta danes tudi uradno priznali nacionalno zavezništvo libijskih upornikov režimu Moamerja Gadafija. Pred tem sta to storili že Italija in Francija. Sprva so sicer uporniki zatrdili, da jih je priznala tudi Nizozemska, a je ta kasneje vsakršno priznavanje zanikala.

 

Pregled dogajanja: Spopadi med Gadafijevimi silami in uporniki v Libiji trajajo že od februarja, po trditvah upornikov pa je bilo doslej v njih ubitih prek 10 tisoč ljudi. Gadafi na oblasti vztraja kljub posredovanju zveze Nato, medtem pa so humanitarne razmere v Libiji vse slabše.

 

Frattini je poudaril še, da je bil namen današnjega sestanka kontaktne skupine tudi čim prej "preiti iz vojaške v politično fazo" mednarodne operacije v Libiji. "Cilj je Gadafijev režim prisiliti k odhodu s kombinacijo vojaške akcije za zaščito civilistov in pomoči upornikom."

Obstreljevali ladjo z evakuiranci
V Libiji so sicer vse slabše humanitarne razmere. Včeraj je celo prišlo do obstreljevanja ladje, ki je poskušala iz obleganega pristanišča mesta Misrata evakuirati prebivalce. Po besedah prič je umrlo pet ljudi, med tistimi, ki so se poskušali vkrcati na ladjo, pa je zavladala vsesplošna panika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.