Svet
6 ogledov

Libijski uporniki prodirajo v Sirto

Uporniki v libijskem mestu Sirta. EPA
Libijski uporniki so v soboto prodrli v Sirto, rojstno mesto libijskega samodržca Moamerja Gadafija, in utrdili položaje na poteh proti središču mesta.

Po besedah enega od vojaških poveljnikov upornikov bodo uporniki najprej umaknili civiliste, nato pa "napadli in osvobodili Sirto".

Ob prodiranju skozi vzhodna mestna vrata so uporniki naleteli na občasno hud odpor, vključno s težkim orožjem. Vseeno so uspeli prodreti kakih sedem kilometrov proti središču. Po navedbah upornikov je v Sirti eden od Gadafijevih sinov, Mutasim, ki so ga slišali prek radijskih komunikacij, kako deli ukaze.

Hudi boji še vedno potekajo tudi za mesto Bani Valid, ki prav tako velja za eno od utrdb Gadafijevih privržencev. Kje je Gadafi, še vedno ni jasno. General Belgasem al Abadž, ki so ga zajeli v ponedeljek, je povedal, da je z njim po telefonu govoril pred kakimi desetimi dnevi. Takrat naj bi skrivaj potoval med oazama Sabha in Gat.

Po generalovih besedah naj bi Gadafiju pomagali nigerijski in čadski plačanci, ki dobro poznajo puščavske poti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.