Svet
4 ogledov

"Libijskih zračnih sil ni več"

V prestolnici Tripoli je bilo po poročanju ameriške televizijske mreže CNN sliša Žurnal24 main
Britanski poveljnik: libijske zračne sile kot vojaška sila ne obstajajo več. Zavezniki tako sedaj izvajajo pritisk na libijske kopenske sile.

"Gadafijeve zračne sile kot vojaška sila več ne obstajajo," je med obiskom italijanske vojaške baze Gioia del Colle povedal Greg Bagwell, poveljnik britanskih letalskih sil v Libiji. Zavezniki tako po njegovih besedah operacije v zraku izvajajo skoraj brez vsakršne nevarnosti. Cilj nadaljnjih operacij je po Bagwellovih besedah izvajanje nepopustljivega pritiska na libijske kopenske oborožene sile. "Opazujemo nedolžne ljudi in jih varujemo pred napadi," je dejal.

Vodja ameriške misije v Libiji Gerard Hueber je pred tem dejal: "Izvajamo pritisk na Gadafijeve kopenske sile, ki ogrožajo mesta." Na vprašanje, ali to pomeni nove zračne napade, je odgovoril: "Da." Vztrajal je, da ni nobenih poročil o tem, da bi zavezniška akcija povzročila civilne žrtve. "Naša misija je zaščititi civiliste, zato naše akcije načrtujemo v okviru te glavne prioritete." V zadnjih 24 urah so po njegovih besedah zavezniki izvedli 175 preletov, 113 od njih z ameriškimi letali. Skupaj so naredili več kot 300 preletov in odvrgli več kot 162 izstrelkov tomahawk.

Eksplozije v Tripoliju
V prestolnici Tripoli je bilo tako mogoče po poročanju ameriške televizijske mreže CNN tudi zadnjo noč in zjutraj slišati več eksplozij. Protiletalska obramba libijske vojske na napade ni odgovorila. Mednarodne sile so v preteklih nočeh z letali večkrat napadle cilje v libijski prestolnici. Napadi so običajno potekali v prvi polovici noči.

Gadafijeva vojska je dopoldne obnovila bombardiranje mesta Zintan, ki je od Tripolija oddaljeno slabih 90 kilometrov. Mesto je še vedno v rokah upornikov.
"Mesto je obkoljeno. Situacije je zelo slaba," je za Reuters dejal eden izmed prebivalcev Zintana. "Prihajajo tudi okrepitve, čete, podprte s tanki in oklepnimi vozili. Zavezniške sile pozivamo, naj zaščitijo civiliste," je še dodal.

Novinarji le izpuščeni
Francoska tiskovna agencija AFP je sporočila, da so v Libiji v noči na sredo izpustili novinarja in fotografa AFP in fotografa ameriške agencije Getty, ki so jih od konca tedna dalje zadrževale Gadafijeve sile. Trojico novinarjev so izpustili po tem, ko so jih pripadniki Gadafijeve vojske zajeli v soboto na vzhodu Libije.

Po podatkih organizacije Novinarji brez meja so v Libiji v ujetništvu še vedno štirje novinarji arabske televizijske postaje Al Džazira.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Norca se delamo iz njihovih raket. Jih bomo že premagali.
Moamer Gadafi

Gadafi: "Na koncu bom zmagal"
V torek je poveljnik ameriške mornarice dejal, da se bodo večnarodni zračni napadi nadaljevali, dokler ne bo Gadafi spoštoval ukaza Združenih narodov, naj preneha napadati civiliste.

Moamer Gadafi je v svojem zadnjem kratkem nagovoru napovedal, da se ne bo predal. Nadaljeval bo boj proti upornikom in mednarodnim silam in prepričan je, da bo iz boja izšel kot zmagovalec.

Khaled Kaim, namestnik libijskega zunanjega ministra, je v intervjuju za Reuters dejal, da so "koalicijske sile del vojne proti legitimni vladi". Bolj kot za varnost civilistov naj bi se zanimale za pomoč upornikom. Napad na Gadafijevo rezidenco je zanj dokaz, da je cilj zahodnih sil ubiti libijskega predsednika.

Vajeti v roke Nata
Medtem so iz Bele hiše sporočili, da ameriški predsednik Barack Obama, francoski predsednik Nicolas Sarkozy in britanski premier David Cameron menijo, da bi glavno vlogo pri uveljavljanju prepovedi letenja v libijskem zračnem prostoru moral imeti Nato.

Nato je sprejel embargo na prodajo orožja Libiji. V ta namen bodo Natova letala in ladje nadzorovala, poročala in, če bo treba, prepovedala pot plovilom, za katera bi sumili, da prevažajo orožje ali plačance. Če bo treba, bo tudi Nato sodeloval pri uveljavljanju prepovedi letov nad Libijo z namenom zavarovati civiliste. Nikjer pa ni posebej omenjeno, da bi Nato vodil operacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.