Svet
6 ogledov

Ličenje na državne stroške

Francoska pravosodna ministrica ljubi glamur na državne stroške. Žurnal24 main
Francosko vladajočo garnituro s predsednikom Nicolasom Sarkozyem na čelu je doletela nova afera. Tokrat jo je z ličenjem na državne stroške zakuhala pravosodna ministrica Rachide Dati.

Da se francoska pravosodna ministrica Rachida Dati oblači in liči na državne stroške, samo po sebi še ni sporno. Ministri francoske vlade imajo namreč vsako leto na voljo kar zajetno vsoto proračunskega denarja, ki jo (lahko) namenjajo za potrebe urejenega zunanjega izgleda. V letu 2008 jim je za ta namen odmerjenih kar 200.000 evrov. A kaj, ko 42-letni Datijevi, ki obožuje oblačila, modne dodatke in kozmetiko najprestižnejših svetovnih znamk, ta vsota ne zadošča.

Nekdanja "čistilka" živi na veliki nogi
Lansko leto je Datijeva za urejenost svojega izgleda porabila ne samo vseh 200.000 evrov, ki so ji bili na voljo, ampak še dodatnih 60.000 evrov davkoplačevalskega denarja, ki ji jih kot "premostitvena sredstva" prejela od vlade. V prvih treh mesecih letošnjega leta pa je pognala že več kot 112.000 evrov finančnih sredstev.

Podatki o zapravljivosti pravosodne ministrice, ki jih je razkrilo ministrstvo za pravosodje, so prišli na dan ravno v času, ko je Datijevo doletela visoka čast, kakršne še ni bila deležna. Med slavnostno večerjo pri britanski kraljci Elizabeti II., ki se je udeležila kot član Sarkozyjeve delegacije, je smela sedeti poleg princa Phillipa.

Rachida Dati je sicer idol številnih tujih revnih priseljencev v Franciji, ki se v tej državi le stežka povzpnejo po družbeni lestvici. Hčerka severnoafriških priseljencev, ki se je rodila v družini z desetimi otroki, se je v času šolanja preživljala kot čistilka. Politični angažma in odločnost pa sta jo sčasoma popeljali skoraj na sam vrh države. Nemara tudi zaradi osebnega prijateljstva s prejšno Sarkozyjevo ženo Cecilio je lani postala pravosodna ministrica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.