Svet
52 ogledov

"Likanje" prsi kot kontracepcija

afričanka EPA
Vsako jutro pred odhodom v šolo je takrat devetletna Terisia Techu morala prestati boleče "likanje prsi", s čimer jo je njena mati želela narediti neprivlačno za nasprotni spol.

Danes 18-letna Kamerunka Terisia se s solzami v očeh spominja dni, ko je bila žrtev krute metode, s katero je njena mati Grace želela preprečiti zgodnjo nosečnost. Grace je svoji hčerki več tednov zapored zjutraj na prsi pritisnila vroč kos lesa in z njim "likala" prsi.

Raziskava je pokazala, da tovrstno metodo izvajajo na eni od štirih deklet v Kamerunu. Nekatere matere na svojih hčerkah namesto lesa uporabljajo vroče kamne ali kokosove lupine. Vse pa imajo pred očmi isti cilj: sploščiti prsi svojih hčerk, piše CNN. Posledice "likanja" se kažejo v hudih opeklinah, iznakaženju dotičnega dela telesa, pa tudi v psiholoških težavah.

Zdravniki menijo, da Kamerunke prej vstopijo v puberteto tudi zaradi v zadnjih letih boljših prehranskih navad. Zaradi zgodnjega začetka menstrualnega cikla pa vse več deklet zgodaj zanosi. Terisia je kljub "likanju" zanosila pri petnajstih letih. Njen otrok je umrl pri porodu.

"Če ne bi likala, bi hči zanosila še prej"

Kot je dejala likanje ne deluje. Običaj sovraži. Želi si, da bi se njena mati z njo preprosto pogovorila o spolnosti in na tak način preprečila nezaželeno nosečnost. A mati je še vedno prepričana v nasprotno: če ne bi izvajala likanja, bi njena hči zanosila še prej.

Grace ima štiri hčerke. Najstarejši dve sta morali prestati proces likanja, tretji hčerki ni bilo treba, ker se njene prsi razvijajo "v sprejemljivi meri". Četrta hčerka je še premlada, da bi jo podvrgli likanju.

Kampanja proti običaju

Likanje je pred petimi leti javnosti razkrila nemška nevladna organizacija. Več dobrodelnih organizacij se je pridružilo kampanji, s katerimi želijo kamerunske matere izobraziti o spolni vzgoji.

Ginekologinja Sinou Tchana se srečuje s pacientkami, ki se soočajo s posledicami likanja. Med njenimi pacientkami je tudi 23-letnica, ki še po 14 letih trpi hude bolečine. Zaradi svoje slabe izkušnje se je pridružila tistim, ki želijo matere podučiti o drugih možnostih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.