Svet
17 ogledov

Linčali 19-letnega fanta

Mursijevi podporniki so 19-letnika najprej vrgli s šestmetrskega stolpa, nato pa do smrti pretepli.

POZOR. VIDEO VSEBUJE NAZORNE POSNETKE.

Na spletu se je pojavil posnetek, ki prikazuje, kakšno sovraštvo vlada med podporniki in nasprotniki Muslimanske bratovščine. Trije najstniki so v Aleksandriji praznovali odstavitev egiptovskega predsednika Mohameda Mursija, ko jih napadla skupina Mursijevih podpornikov, pred katerimi so se zatekli na stavbo, a so jih ujeli.

Vse tri fante so vrgli s šestmetrskega stolpa, nato pa jih je jezna skupina, ki je imela s sabo zastavo mednarodne teroristične mreže Al Kaida, še pretepla. Napad se je za 19-letnika končal s smrtjo, preostala pa sta dobila hujše poškodbe.

V šestih dneh več kot sto spolnih napadov

Mediji pa razkrivajo še eno temno plat protestov – posilstva žensk. Med 28. junijem in 4. julijem je bilo po podatkih organizacij Human Rights Watch več kot sto spolnih napadov in posilstev žensk. Med njimi je bila tudi 22-letna nizozemska novinarka, ki jo je posililo pet moških. Na te napade so sprva gledali kot na posamične žalostne incidente, v resnici pa kažejo na politično miselnost Egipčanov, da ženske v politiki nimajo kaj iskati.

Volitve čez pol leta

Razmere v Egiptu so se sicer nekoliko umirile. Nekaj tisoč protestnikov obeh strani še vedno vztraja na trgu Tahrir, večjih incidentov pa danes še ni bilo. Je pa Muslimanska bratovščina napovedala nove demonstracije v podporo Mursiju.

Egipčani naj bi nov parlament in novega predsednika volili čez približno šest mesecev, islamistično ustavo pa naj bi spremenili že prej. Ustavo iz leta 2012 so liberalci in levičarji zavrnili, zato naj bi o novem besedilo odločali na referendumu.

Komentarjev 4
  • Klemen Bagarič 10:29 10.julij 2013.

    ti pa si pojava. al-Kaido je tvoja prelepa USA ustanovila že kar nekaj časa nazaj, zdaj pa vse te "skrajneže" še podpira z orožjem. Vi se pa kle greste neko bombardiranje, pa niti 1% resnice ne poznate. Ovce ene zaleplene pred TV.

  • Boschtjan Zupanchich 06:10 10.julij 2013.

    "miroljubna relihija" , pa to, a ne ? ;) Nekoč Bodo Spoznali, na kakšno Skrito Past od Mohija so se Ujeli . Lp + #

  • modrec 10:48 09.julij 2013.

    Bolje vojaška diktatura kot pa tile neandertalci. Verjetno sedaj sanjajo Mubaraka, če zmagajo musliči bodo sam še rute in ala ala ala.