Svet
3491 ogledov

Ljudem je prekipelo

Protesti v Beogradu
1/7
Epa
Zbrali so se že četrti teden zapored, tokrat jih je bilo največ.

Na beograjskih ulicah so se v soboto zvečer že četrti teden zapored zbrali nasprotniki srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Po oceni francoske tiskovne agencije AFP jih je prišlo okoli 25.000, kar je največ doslej. Vučić je izrazil pripravljenost poslušati, s čim so protestniki nezadovoljni.

Protestniki so mirno korakali po središču srbske prestolnice, pri čemer so vzklikali "Vučić lopov". V rokah pa so držali transparente z napisi "Dovolj je laži". Protestniki so si pomagali s piščalkami in rogovi, ki so tudi simbol protesta proti nekdanjemu srbskemu vodji Slobodanu Miloševiću, katerega avtokratsko vladanje se je z množičnim uporom končalo oktobra 2000.

"To je državljanski protest zaradi razmer, ki so že dolgo zapletene, celo kritične, tako gospodarske kot politične," je povedal eden od protestnikov. Po njegovih besedah so se "zbrali običajni Beograjčani, da bi izrazili nezadovoljstvo s temi razmerami".

Vučić je v pogovoru na srbski televiziji Studio B povedal, da so protesti politični, pri čemer pa je po njegovih besedah pomembno, da so demokratični in mirni. "Pripravljen sem, da vidim, s čim so ti ljudje nezadovoljni," je dejal. "Ljudje, ki so nezadovoljni in protestirajo, si zaslužijo racionalen pristop in odnos, da vidimo, kaj smo zagrešili in kaj bi lahko storili," je poudaril.

Protest so organizirali študenti in javne osebnosti, kot so umetniki, podobno kot v preteklih tednih pa jih je podprla Zveza za Srbijo, v kateri so zbrane opozicijske stranke. To zavezništvo je pozvalo k prvemu protestu 8. decembra, potem ko je enega od njegovih ustanoviteljev Borka Stefanoviča 23. novembra v Kruševcu napadla skupina moških. Pri tem je utrpel lažje poškodbe.

Storilce so sicer kmalu prijeli, a vodje opozicije trdijo, da je bila v napad vpletena vladajoča Vučićeva Srbska napredna stranka, kar ta zanika.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Laznivi 17:44 30.december 2018.

    Sliko od milosevica v avtu na avtobusu...srbski miting resnice v ljubljani...zbiranje prostovoljcev za napad na slovenijo med odcepitvijo...izvolitev predsednicka ki ga imajo...srbi imate kar ste hoteli in upam da vam ta velika srbija postane mikroskopsko mala da boste lazje sli ...prikaži več nekam vasim zaveznikom rusom.